20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

Братя Диневи изградиха барелеф на японски самурай

Сейго Ямадзава воювал за свободата на България

Бизнесмените Динко и Йордан Диневи изградиха в курорта „Свети влас“ барелеф на барон Сейго Ямадзава. Официалното откриване на монумента на самураа, японски офицер, генерал-лейтенант, участвал в битките при освобождението на Плевен по време на Руско-Турската война, е днес 25 юли.

Барон Сейго Ямадзав е първият японец, стъпил на българска земя. Той посвещава живота си на военното дело и има впечатляващи успехи на бойното поле, заради които е удостоен с чин майор. През 1871 г. заминава за САЩ, където учи военни науки, после става надзорник във военното училище във Франция.

А след Франция се озовава в Плевен, където започва българската му битка. При избухването на Руско-турската война/1878-1879/ е изпратен в руската армия като личен представител на японския император. По лично негово искане е назначен за командир на взвод в руската военна част на Западните войски и проявява храброст в поредица успешни битки при освобождението на Плевен. Сейго Ямадзава е награден е с орден „Свети Владимир“ IV степен с мечове и бант.

„Барон Сейго Ямадзава е спомогнал за освобождението на България, неговият барелеф в нашата „Алея на народите“ напомня, че ние, българите, помним помощта в трудни моменти“, обясни повода за поставянето на барелефа Динко Динев, съпредседател на фондация „Българска памет – братя Диневи“.

Братя Диневи са с респект към личности с принос към историята на света. В изградената от тях „Алея на народите“ намират място монументи на известни духовни водачи.

Преди три години там бе поставен барелеф и на американския журналист Джанюариъс Макгахан.

Related Articles

Габрово се включва в международен проект за зелени инвестиции

Община Габрово ще подобри капацитета си за въвеждане на зелени инвестиции в градското развитие чрез участие в партньорски международен проект по Програма „Интеррег“. Той...

Община Сливен ремонтира изложбената зала „Сирак Скитник“

Община Сливен подписа договор за безвъзмездна финансова помощ по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на публичен сграден фонд за административно обслужване, култура и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ