13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Бивша училищна сграда в Кюстендил става еко библиотека

Бившата постройка на Второ главно учебно заведение „Даскал Димитри“, която е неизползваема и се руши от десетилетия, ще бъде трансформирана в съвременна еко библиотека. В момента се изготвя идеен план за възобновяване на сградата и доизграждане в прилежащите терени.

По проекта работят Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров “ в Кюстендил и водещи експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Новият модерен комплекс предвижда изграждане на център за дигитализация, зали за събития, хранилища,

създаване на звена за комплектуване, обработка, каталогизация. Помещенията ще бъдат обзаведени с компактуси и задължително съобразени с изискванията за съхраняване на книжен фонд.

Ще има още заемна за възрастни плюс технически отдел, нов обучителен център със съвременно оборудване, специализирана читалня, детски отдел, множество пространства и кътове за самостоятелно четене и интерактивни игри. При входовете ще се оформят еко зони с филтриращи растения, ще се изградят и кътове за четене на открито, детска площадка, кафене и библиомат.

Related Articles

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ