4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Бивша училищна сграда в Кюстендил става еко библиотека

Бившата постройка на Второ главно учебно заведение „Даскал Димитри“, която е неизползваема и се руши от десетилетия, ще бъде трансформирана в съвременна еко библиотека. В момента се изготвя идеен план за възобновяване на сградата и доизграждане в прилежащите терени.

По проекта работят Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров “ в Кюстендил и водещи експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Новият модерен комплекс предвижда изграждане на център за дигитализация, зали за събития, хранилища,

създаване на звена за комплектуване, обработка, каталогизация. Помещенията ще бъдат обзаведени с компактуси и задължително съобразени с изискванията за съхраняване на книжен фонд.

Ще има още заемна за възрастни плюс технически отдел, нов обучителен център със съвременно оборудване, специализирана читалня, детски отдел, множество пространства и кътове за самостоятелно четене и интерактивни игри. При входовете ще се оформят еко зони с филтриращи растения, ще се изградят и кътове за четене на открито, детска площадка, кафене и библиомат.

Related Articles

На кръгла маса: Анализираха ефекти и дефекти на санирането на сгради в България

Сдружение с нестопанска цел „Алианс за висока строителна култура” (АВСК) инициира в София кръгла маса за качеството на санирането у нас. Форумът „Ефекти и...

Обновиха Музея „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново

Приключи реконструкцията на Музея "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново. Обновяването на сградата, построена от майстор Колю Фичето, където е приета и Търновската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ