34 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Бивша училищна сграда в Кюстендил става еко библиотека

Бившата постройка на Второ главно учебно заведение „Даскал Димитри“, която е неизползваема и се руши от десетилетия, ще бъде трансформирана в съвременна еко библиотека. В момента се изготвя идеен план за възобновяване на сградата и доизграждане в прилежащите терени.

По проекта работят Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров “ в Кюстендил и водещи експерти от Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Новият модерен комплекс предвижда изграждане на център за дигитализация, зали за събития, хранилища,

създаване на звена за комплектуване, обработка, каталогизация. Помещенията ще бъдат обзаведени с компактуси и задължително съобразени с изискванията за съхраняване на книжен фонд.

Ще има още заемна за възрастни плюс технически отдел, нов обучителен център със съвременно оборудване, специализирана читалня, детски отдел, множество пространства и кътове за самостоятелно четене и интерактивни игри. При входовете ще се оформят еко зони с филтриращи растения, ще се изградят и кътове за четене на открито, детска площадка, кафене и библиомат.

Related Articles

Транспорт: МРРБ и АПИ работят за свързаност между север и юг в страната

До началото на септември ще бъдат обявени обществени поръчки за инженеринг и строителен надзор за участъка Бяла – Велико Търново, който е третата част...

През уикенда: Ретро влак по пътя на теснолинейката Септември – Велинград

Влак с ретро вагони пътува събота и неделя през юли по маршрута от гара Септември до гара Велинград и Цветино, съобщиха от пресцентъра на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ