24 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

Безвъзмездно: Предоставиха на НИНКН сграда паметник на културата

НИНКН се връща в сградата на бул. „Княз Ал. Дондуков“ 16. Министърът на културата Кръстю Кръстев я предостави за безвъзмездно ползване от института – знаков жест към всички пазители на недвижимото културно наследство.

Дълги години красивата стара къща е била използвана от НИПК, предшественика на НИНКН. Тя е дарена на института през миналия век и волята на дарителите е да се използва за дейностите по опазване на паметниците на културата. Предстои реставрация и адаптиране на двуетажната сграда, която в момента е в лошо състояние.

Преместването на НИНКН в архитектурния паметник (деклариран през от 1978 г.) е символно за дейността на института и за превръщането на опазването на недвижимите ценности в приоритет през последните години.

Във възстановената сграда ще има зали за обучения по опазване на недвижимото културно наследство и за специализирания курс за архитекти Шайо – България. Ще бъде осигурена работна площ за новата Дирекция „Световно наследство“ и за развиване на мониторинга на паметниците на културата. Ще бъдат организирани по-просторни приемни за обслужване на гражданите и за методическата дейност на института.

Миналата година България беше определена за регионален център по опазване на недвижимото културно наследство в Югоизточна Европа като част от 24-годишното партньорство между НИНКН и Школата за висши науки Шайо в Париж. Този център също ще бъде разположен в сградата.

В изложбената зала на обновеното място ще бъдат показвани експозиции, свързани с паметниците на културата и дейностите на института като започналата през 2022 г. Териториална програма, създаването на дигитални копия на ценни обекти с модерното оборудване, което институтът получи тази година, проектите на възпитаниците на курса Шайо – България, както и новите проекти на НИНКН за популяризиране на богатото културно наследство на страната.

Related Articles

Община Приморско получи държавни имоти за градски парк

Правителството одобри Община Приморско да получи държавни имоти в града с площ близо 14 000 кв. Те ще бъдат използвани за изграждане на общински...

АПИ прекрати договорa с една от фирмите за електронно събиране на пътни такси

Агенция "Пътна инфраструктура" прекрати договорa с една от фирмите за предоставяне на услуги за електронно събиране на пътни такси. "Т-СМАРТ ГЛОБАЛ" бе петото дружество,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ