34 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Арх. Кирил Дойчев чества 100-годишен юбилей

На 15 април д-р арх. Кирил Дойчев отбелязва своя 100 годишен юбилей, информират от КАБ.

Той е автор на проектите на едни от най-големите болници в България – Бургас, Ямбол, Велико Търново, Каварна, Русе, Кърджали, Шумен, Центъра по хигиена в София и много други. През последните 40 години живее в Чикаго, където e консултант в Rada Architects. Носител е на множество национални и международни отличия.

Първите му стъпки в архитектурата са в Техническия университет в Дрезден, след което се дипломира в Политехниката в София през 1947 години. Работи последователно в Министерство на благоустройството, „Главпроект“, Катедра „Организация на здравеопазването“ в ИСУЛ, Съюз на архитектите в България и други.

Архитект на новите идеи и рационалност.

Новатор в областта на съвременните лабораторно-изследователски комплекси.

С мащабно мислене при изграждане на мрежата на хирургически блокове.

Архитект с поглед към света и учител на поколения архитекти и лекари.

Професионалният и творчески път на арх. Дойчев е вдъхновяващ. Излизането извън рамките на България започва не само със следването на (бъдещия) арх. К. Дойчев в Дрезден, но и с друго ранно смело начинание – пътуване през Китай при най-тежките години на Културната революция – с дестинация Тайбин, Виетнам, в разгара на войната през 60-те години на ХХ в., с цел проучване на терен за проектиране на военна болница.

През 70-те и 80-те години арх. К. Дойчев е активен участник в работни групи на Съвета за икономическа взаимопомощ (СИВ) в областта на здравното проектиране и през 80-те години консултира реконструкцията на университетския комплекс и нов хирургически блок на Charit3 в Берлин, за което има медал от правителството на ГДР.

Това са само част от жалоните на впечатляващата кариера на арх. Дойчев, отразени в публикации с автор арх. Рада Дойчева.

Related Articles

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...

В „Белчин бани“: Строят най-големия къмпинг с минерална вода у нас

Започна строителството на ултра модерен къмпинг с минерална вода край Самоков. Атракцията ще е в курортния комплекс "Белчин бани" и ще носи името "Къмпинг...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ