15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Архитектурният съвет на Европа с нова директива в архитектурното планиране

Във фокуса са качеството на градската среда и обвързаността му с възнагражденията на архитектите

Архитектурният съвет на Европа (АСЕ) работи по създаването на Директива за предоставянето на услуги по планиране в областта на архитектурата, интериорния дизайн, ландшафтната архитектура, градоустройството и гражданското инженерство. За това информира арх. Веселина Николова, член на КАБ и член на Работна група за регулаторни въпроси и проблеми към АСЕ.

Директивата представлява рамков документ, който обхваща всички процедури и мерки за създаването на градската среда с цел защита на обществения интерес. Проектът е разработен от представители на Федералната камара на архитектите в Германия, както и на Камарата на архитектите в Испания. Той стъпва на испанския Закон за архитектурата, както и на определението на Европейския съд за германската Наредба за хонорарите на архитектите и инженерите.

Разработката акцентира на обвързаността между качеството на средата и възнагражденията на архитектите. А така също и на необходимостта от отделно възлагане на обществените поръчки за проектиране и за строителство.

Планирането на застроената среда е от ключово значение за качеството на живота и благосъстоянието на хората, се посочва в директивата. Необходимо е да се гарантира постоянно високо качество на услугите по планиране, като проектантите преминават непрекъснато обучение, за да поддържат професионалните си умения.

Създаването на европейска система за определяне на минимални цени на проектантските услуги също е гаранция за качествено планиране на средата и защита на потребителите.

Очаква се също директивата да задължи държавите-членки на ЕС да определят разумни и адекватни минимални цени за предоставяне на услуги за планиране и проектиране.

Акценти от директивата бяха обсъдени в рамките на заседанието на Комисията по нормативна уредба към КАБ. От комисия “Нормативи” към КАБ подкрепят създаването на директивата. Експертите ни смятат, че е нужно да се обърне внимание на въпросите, свързани с достойното възнаграждение на архитектите, разделянето на поръчките за проектиране и за строителство, както и издигането ролята на архитекта в строително-инвестиционния процес.

Related Articles

Стартира информационен сайт за въвеждане на еврото у нас

Министерството на финансите стартира информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница е да бъде полезен и сигурен източник...

Приключи ремонтът на Двореца на културата в Перник

Приключиха строително-ремонтните дейности по обновяването на емблематичния за Перник Дворец на културата. В реконструкцията на сградата са вложени над 4,5 млн. лв., като финансирането...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ