8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Архитектурната намеса на русенския кей спечели европейско отличие

Фондация „Колективът“ спечели тазгодишните награди „Нов европейски Баухаус“ на ЕС със своя проект „Danube Design Lab – архитектурна намеса на кея на р. Дунав в Русе.

Наградите отличават най-красивите, устойчиви и приобщаващи проекти за градската среда. Тази година „Колективът” остана единствената организация от България, преборила повече от 1450 кандидатури от цяла Европа и получила най-престижната награда за зелен и общественополезен дизайн.

Българският проект е първенец в категорията „Шампиони в областта на образованието“. Той дава възможност на младежи от професионалните гимназии да използват уменията си като социални предприемачи и да превърнат русенския крайбрежен район в привлекателно, достъпно и приобщаващо място за обществени и културни дейности. Младите хора използват своите дизайнерски и строителни умения, за да съживят запустял терен на речния бряг. След като учениците изготвиха дизайн, „Колективът“, съвместно с доброволци, построиха ново обществено пространство с богата културна програма.

Danube Design Lab е част от дългосрочна инициатива на фондацията „Реките на града“. Тя цели по-добра връзка между българските градове и техните реки и повече достъпни зелени пространства, като вече е имала издания в София, Русе, Габрово и Стара Загора. Фестивали от поредицата „Реките на града“ предстои да се проведат във Велико Търново, Габрово и София. Миналата година „Колективът“ отново се класира като финалист за наградата „Нов европейски Баухаус“, този път за инициативата „Реките на София“.

Related Articles

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ