30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Архитекти от курса „Шайо“ създадоха 4 проекта за Видин

4 екипа архитекти и 4 проекта за нов живот и функции на знакови паметници на културата във Видин – Османската отбранителна система, Военния клуб, Земеделската банка и Дизеловата електроцентрала.

Ателието от курса „Шайо“ поставя началото на стратегическо проучване за опазването и експонирането на наследството на града, коментира директорът на НИНКН арх. Петър Петров. Това е дългосрочна политика, отворена и към други желаещи общини.

Ателието е генерирало множество идеи за възстановяване на духа и на красивия градски пейзаж – нов потенциал за развитието на Видин. Четирите обекта и тяхната среда се трансформират в обществени културни пространства със запазена автентичност, но и с модерни подходи на експониране.

„Стремяхме се да постигнем синергия между обектите, да подчертаем стойността на културното наследство и идентичността на Видин, с които градът привлича вниманието към себе си“, обобщиха курсистите.

Предстои организирането на изложби с проектите от ателието в Пловдив, София и Видин. Архитектурните проекти ще бъдат предоставена на община Видин.

Related Articles

Статуята на Хермес от Хераклея Синтика става част от музея в Петрич

Двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, вече ще е в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил...

Копенхаген е сред най-устойчивите градове в света

Копенхаген - със своите иновативни практики и амбициозни цели, градът се превърна в глобален модел за устойчиво развитие и действия в областта на климата. Зелена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ