26 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

АПИ разширява част от Околовръстното на Пловдив с пари от Европа

Първият участък от Околовръстното шосе на Пловдив, който ще бъде разширен и реконструиран, ще е от АМ „Тракия” до Пазарджишко шосе. АПИ и общините Пловдив и „Марица” подписаха споразумение за съвместни дейности по рехабилитацията на пътя. АПИ е кандидатствала с проект „Развитие на регионите” по Плана за възстановяване за 60 млн. лева. С тях да се започне първия участък от обходния път на Пловдив.

През 2019 година, когато бе пусната поръчката за проектирането на Околовръстното шосе, тя бе разделена на три позиции. Първата бе от АМ „Тракия” до кръговото на пътен възел „Царацово”, втората бе за самия пътен възел на Пазарджишко, а третият до Асеновградско шосе.

От АПИ стартират удвояването на обходния път през първия участък. Той е от 4 км, а индикативният бюджет е 66 млн. лева. 60 млн. лева от тях трябва да са от европейската програма. 15 млн. лева от средствата са за дейности на територията на Община Пловдив, а останалите на Община „Марица”.

През финансирането трябва се изпълнят строително-монтажни дейности, оценка за съответствие, авторски надзор, одит, публичност и комуникация и други.

В този участък Околовръстното трябва да стане с габарит Г-23,5 – четирилентов път с локални платна, също така осветление, отводняване и други дейности. Допълнително трябва да се изгради и тир паркинг.

АПИ търсят още 195 млн. лева за втория участък, който е край Царацово. Там ще се изгради кръстовище на две нива, като трябва да се направи и ново мостово съоръжение над река Марица.

Индикативни стойности и готов проект за най-голямата част от трасето от Пазарджишко до Асеновградско шосе все още няма. Очаква се проектът да бъде обявен от национално значение, като бъдат осигурени средства в бюджета за 2024 година.

Related Articles

УАСГ с готовност за разкриване на филиал в Бургас

Кметът на Община Бургас Димитър Николов презентира пред ректора на Университета по архитектура, строителство и геодезия /УАСГ/ доц. д-р арх. Гичка Кутова- Каменова и...

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ