7 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

АПИ разширява част от Околовръстното на Пловдив с пари от Европа

Първият участък от Околовръстното шосе на Пловдив, който ще бъде разширен и реконструиран, ще е от АМ „Тракия” до Пазарджишко шосе. АПИ и общините Пловдив и „Марица” подписаха споразумение за съвместни дейности по рехабилитацията на пътя. АПИ е кандидатствала с проект „Развитие на регионите” по Плана за възстановяване за 60 млн. лева. С тях да се започне първия участък от обходния път на Пловдив.

През 2019 година, когато бе пусната поръчката за проектирането на Околовръстното шосе, тя бе разделена на три позиции. Първата бе от АМ „Тракия” до кръговото на пътен възел „Царацово”, втората бе за самия пътен възел на Пазарджишко, а третият до Асеновградско шосе.

От АПИ стартират удвояването на обходния път през първия участък. Той е от 4 км, а индикативният бюджет е 66 млн. лева. 60 млн. лева от тях трябва да са от европейската програма. 15 млн. лева от средствата са за дейности на територията на Община Пловдив, а останалите на Община „Марица”.

През финансирането трябва се изпълнят строително-монтажни дейности, оценка за съответствие, авторски надзор, одит, публичност и комуникация и други.

В този участък Околовръстното трябва да стане с габарит Г-23,5 – четирилентов път с локални платна, също така осветление, отводняване и други дейности. Допълнително трябва да се изгради и тир паркинг.

АПИ търсят още 195 млн. лева за втория участък, който е край Царацово. Там ще се изгради кръстовище на две нива, като трябва да се направи и ново мостово съоръжение над река Марица.

Индикативни стойности и готов проект за най-голямата част от трасето от Пазарджишко до Асеновградско шосе все още няма. Очаква се проектът да бъде обявен от национално значение, като бъдат осигурени средства в бюджета за 2024 година.

Related Articles

Скулпторът Н. Настев е победител в конкурса за изграждане на монумент на Кирил и Методий

Проектът на старозагорския скулптор Наско Настев е победител в конкурса за цялостно обемно-пространствена концепция за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий....

По-ниски данъчни оценки на имоти в 170 населени места

Промени в данъчните оценки на имоти ще има в някои населени места у нас от догодина. По предварителни разчети след извършването на новото категоризиране...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ