22 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

АПИ разширява част от Околовръстното на Пловдив с пари от Европа

Първият участък от Околовръстното шосе на Пловдив, който ще бъде разширен и реконструиран, ще е от АМ „Тракия” до Пазарджишко шосе. АПИ и общините Пловдив и „Марица” подписаха споразумение за съвместни дейности по рехабилитацията на пътя. АПИ е кандидатствала с проект „Развитие на регионите” по Плана за възстановяване за 60 млн. лева. С тях да се започне първия участък от обходния път на Пловдив.

През 2019 година, когато бе пусната поръчката за проектирането на Околовръстното шосе, тя бе разделена на три позиции. Първата бе от АМ „Тракия” до кръговото на пътен възел „Царацово”, втората бе за самия пътен възел на Пазарджишко, а третият до Асеновградско шосе.

От АПИ стартират удвояването на обходния път през първия участък. Той е от 4 км, а индикативният бюджет е 66 млн. лева. 60 млн. лева от тях трябва да са от европейската програма. 15 млн. лева от средствата са за дейности на територията на Община Пловдив, а останалите на Община „Марица”.

През финансирането трябва се изпълнят строително-монтажни дейности, оценка за съответствие, авторски надзор, одит, публичност и комуникация и други.

В този участък Околовръстното трябва да стане с габарит Г-23,5 – четирилентов път с локални платна, също така осветление, отводняване и други дейности. Допълнително трябва да се изгради и тир паркинг.

АПИ търсят още 195 млн. лева за втория участък, който е край Царацово. Там ще се изгради кръстовище на две нива, като трябва да се направи и ново мостово съоръжение над река Марица.

Индикативни стойности и готов проект за най-голямата част от трасето от Пазарджишко до Асеновградско шосе все още няма. Очаква се проектът да бъде обявен от национално значение, като бъдат осигурени средства в бюджета за 2024 година.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ