20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

АПИ обяви обществена поръчка за скоростен път Монтана – София

Агенция пътна инфраструктура обяви обществена поръчка за изработване на идеен проект за скоростен път Монтана – София с тунел под прохода „Петрохан“

Приблизителната дължина на участъка е 82 км, а проектната скорост – 120 км/ч. Индикативната стойност на обществената поръчка за проектиране е над 6 600 000 лева без ДДС.

До 15 февруари 2024 г. се приемат оферти за изработването на разширен идеен проект, пълни инженерно-геоложки проучвания и подробен устройствен план за скоростен път Монтана – София с тунел под „Петрохан“.

Избраният изпълнител ще трябва да изготви разширен идеен проект на трасе, което да свърже обхода на Монтана и Софийския околовръстен път. Новото трасе ще трябва да бъде съобразено с проекта за изграждане на скоростен път Монтана – Враца и автомагистрала „Европа“. Необходимо е при разработването на идейния проект да се избягва преминаването през защитени зони и територии и да се спазват всички изисквания в Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и Наредбата за условията и реда за извършване на ОВОС, напомнят от АПИ.

Срокът за изпълнение на поръчката е 365 календарни дни.

Скоростният път Монтана – София, с тунел под прохода „Петрохан“ е ключов за националната и европейската транспортна мрежа. Направлението София – Петрохан – Берковица – Монтана – Лом е най-краткото трасе.

Идеята за тунел по „Петрохан“ е от доста години и най-често се повдига преди парламентарни избори. През 2020 г. е изработено прединвестиционно проучване. Подготвени са три вариантни решения за подобряване на трасето на път II-81 с изграждане на тунел. Поради наличието на защитени зони и местности и засягането им процедурите по ОВОС са прекратени с цел търсене на по-добро проектно решение.

Related Articles

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...

Предстои основен ремонт на Музея на мозайките в Девня

Над 5 млн. лв. отпуска Министерството на регионалното развитие и благоустройството за основен ремонт на Музея на мозайките в Девня. Проектът включва конструктивни промени...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ