1 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

АПИ: „Грома Холд“ ще строи мост край село Покровник за над 7 млн. лв.

Обединение „Мост Покровник“, в което участват „Грома Холд“ и „Пътпроект“, ще изгради моста край село Покровник, Благоевградско, срещу 7.2 милиона лева без ДДС. Това съобщи агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Компанията е избрана още през миналата година чрез обществена поръчка. Средствата са осигурени от бюджета на АПИ.

Съоръжението трябва да е готово за 300 дни от издаването на разрешението за строеж. АПИ уточняват, че най-късно до 40 дни ще бъде издадено частично разрешително за строеж.

Преди време жители на Покровник и още 5 села около Благоевград блокираха движението по магистрала „Струма“ заради забавеното строителство на моста. Те са недоволни, че повече от година не се решава проблема с падналия от придошлите води на река Струма мост. Той свързваше 6 села край Благоевград с индустриалната зона на града. Липсата на съоръжението ги принуждава да минават по обиколен път, който удължава с над 15 км пътуването им.

Въпреки че още от 2022 г. има избран изпълнител строителството на моста не тръгва. Причината е забавена процедура от страна на държавата по преместването на газопроводната тръба, която снабдява със синьо гориво Благоевград.

На работна среща в Благоевград председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Венцислав Ангелов е обсъдил с областния управител Стоян Христов, директора на Областно пътно управление Иван Кунев, представители на изпълнителя на обекта и граждани действията, които агенцията ще предприеме, за да може реализацията на моста да започне.

Уточнено е, че преди изграждането на основното съоръжение ще бъде изградено допълнително техническо съоръжение за преместване на инженерните комуникации, посочват от АПИ. В съобщението се казва, че това няма да доведе до удължаване на общия срок за изпълнение на договора за строителство, който е 300 дни от издаването на разрешението за строеж.

За да може работата да започне колкото се може по-скоро за изграждането на основното и на допълнителното съоръжението ще бъде поискано частично разрешение за строеж по чл.148, ал.6 от Закона за устройство на територията. Издаването на частично разрешение за строеж е възможно да бъде реализирано до 40 дни, се казва в съобщението на АПИ.

Related Articles

Изложба показва културното наследство на Несебър

Експозицията е по повод 40-години от вписването на града в листата на ЮНЕСКО Изложба „Старинен Несебър – синергия на нематериално, материално и подводно културно наследство“...

Позиция: Нужен е нов конкурс за възстановяване на мемориала при НДК

Необходим е нов конкурс за възстановяване на Мемориала на загиналите войници при НДК, тъй като условията на обявената обществена поръчка са неприемливи. За това...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ