18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Акция срещу бутафорното озеленяване при нови строежи

София ще се опита да ограничи практиката задължителното озеленяване при ново строителство да се прави с растения в кашпи, които обикновено изчезват от вече пуснатите в експлоатация сгради. С промени в наредбата за зелените площи, които предстои да се гласуват от общинския съвет, се въвеждат изисквания за минимален почвен слой за насажденията, както и минимален обем на пръстта, в която са поставени.

Ограничава се и възможността задължителното озеленяване да се прави по покриви, тераси и върху паркинги, което също е начин за застрояване на по-голяма площ при спазване на нормативите за зеленина.

Освен това се въвежда и изискване при изграждането на големи паркинги към обществени сгради, те да не са асфалтирани, а настилката да е водопропусклива. Ще трябва да се предвижда и озеленяване около местата за паркиране.

Промените в наредбата за озеленяване, предложени от общината и група общински съветници, бяха обявени за обществено обсъждане в началото на май и в момента се обсъждат от комисиите в Столичния общински съвет.

Паркинги с дървета

При изграждането на паркинги за над 50 коли или с площ над 1500 кв. метра се въвежда изискване да се поставя водопропусклива настилка. Между редовете с паркоместа пък трябва да има ивици за засаждане на дървета. Те трябва да са широки поне 80 см.

Резервоари за събиране на дъждовна вода

Новите правила въвеждат и изискване при застрояване в терени над 2 дка задължително да се прави и резервоар за събиране на дъждовна вода, която да се ползва за напояване на растителността към бъдещата сграда.

Промените при компенсаторното озеленяване предвиждат, когато има отсичане на дървета заради строителство, то новите дървета трябва да се посадят от инвеститора в имота, в който са били премахнатите.

Related Articles

Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“ в Габрово

Представяне на реализираните дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на етнографския музей на открито „Етър“ ще се проведе в понеделник, 15 април...

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ