10 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Актуализират регистъра на недвижимото културно

Актуализация на регистъра на недвижимото културно наследство ще бъде направена във Варна, съобщи за БТА председателят на Регионалната колегия на Камарата на архитектите (КАБ) арх. Марин Велчев.

По време на процеса ще бъдат идентифицирани и нови обекти, което ще позволи на Общината да планира развитието си и да опазва културната памет. За всички сгради ще бъдат направени нови оценки, наречени фишове. В обследванията ще се включат архитекти, археолози, конструктори.

Инициативата е подета от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), откъдето са потърсили съдействие от гилдията на архитектите в града за обследването на сградите. За него има осигурено финансиране от Министерството на културата (МК), което ще бъде отпуснато на Община Варна, каза Велчев. Той допълни, че предстои среща с кмета Благомир Коцев, регионалния инспектор за район Североизточен на Инспектората за опазване на културното наследство към МК арх. Владимир Рачев, представители на НИНКН и МК, след което ще стартира процедурата. Според него обследването може да отнеме между шест месеца и година, а присъединяването на варненската архитектурна колегия, която е третата по големина в страната, ще ускори процеса и ще разшири несравнимо възможностите на програмата за актуализация на регистъра на недвижимото културно наследство в град Варна.

Арх. Велчев припомни, че в Пловдив процедурата е завършена. Във Варна е създаден сайт по общинска програма, в който има информация за сградите, но той трябва да бъде актуализиран с нови обекти, за които са постъпили искания от собствениците или администрацията за включване или отписване от регистъра. Новите фишове ще бъдат по-подробни от съществуващите описания, посочи още той. Обследване ще бъде направено на всички паметници културна ценност.

Related Articles

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона...

Готов е Оздравителният план за столичния Завод за отпадъци

Готов е Оздравителният план на Столичното предприятие за третиране на отпадъци /СПТО/. Той е разработен след получения през януари...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ