25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Адреналин: Асансьор издига пътниците на 326 метра над земята

Наричат съоръжението „Пътят до небето“

Височинен лифт, който „излита“ над скалите в китайския природен резерват Чжанцзяцзе му печели славата на световна атракция. Невъобразимата височина и красотата, която се разкрива пред погледа, на пътуващите в стъклената кабинка, го определят като най-високия лифт на планетата. Необикновеният асансьор Байлонг е наричан „лифтът на стоте дракона“ и е част от рекордите на Гинес за най-високо съоръжение на открито в света.

Лифтът се състои от три двуетажни асансьора, които отвеждат смелчаци нагоре по отвесна скала до платформа за наблюдение на височина от 326 метра. Именно това място се превърнало в източник на вдъхновение за създателите на филма „Аватар“, като кинематографите копирали мистериозните планини на Пандора от китайските пейзажи.

Издигането до шеметни висоти става само за две минути. Всеки лифт може да поеме до 50 пътника, а статистиката сочи, че в небето „излитат“ около 20 хиляди посетители на ден. Известният асансьор на открито позволява на посетителите да се запознаят с красотата на парка, до който преди се е стигало единствено по опасен каменист път. Понякога пристигането в живописния природен парк отнемало повече от три часа път с кола и преход, включващ нощуване под открито небе.

Related Articles

От 30 май: „Дни на енергийната ефективност и зелената енергия 2024“ в Бургас

От 30 май до 1 юни в Културен център „Морско казино” в Бургас и онлайн ще се проведе конференция „Дни на енергийната ефективност и...

Общините ще могат да станат бенефициенти за индустриални зони

Корекции в програма “Развитие на регионите” 2021-2027 е внесъл като предложение кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той анонсира какви програми за финансиране и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ