2 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

Адреналин: Асансьор издига пътниците на 326 метра над земята

Наричат съоръжението „Пътят до небето“

Височинен лифт, който „излита“ над скалите в китайския природен резерват Чжанцзяцзе му печели славата на световна атракция. Невъобразимата височина и красотата, която се разкрива пред погледа, на пътуващите в стъклената кабинка, го определят като най-високия лифт на планетата. Необикновеният асансьор Байлонг е наричан „лифтът на стоте дракона“ и е част от рекордите на Гинес за най-високо съоръжение на открито в света.

Лифтът се състои от три двуетажни асансьора, които отвеждат смелчаци нагоре по отвесна скала до платформа за наблюдение на височина от 326 метра. Именно това място се превърнало в източник на вдъхновение за създателите на филма „Аватар“, като кинематографите копирали мистериозните планини на Пандора от китайските пейзажи.

Издигането до шеметни висоти става само за две минути. Всеки лифт може да поеме до 50 пътника, а статистиката сочи, че в небето „излитат“ около 20 хиляди посетители на ден. Известният асансьор на открито позволява на посетителите да се запознаят с красотата на парка, до който преди се е стигало единствено по опасен каменист път. Понякога пристигането в живописния природен парк отнемало повече от три часа път с кола и преход, включващ нощуване под открито небе.

Related Articles

МРРБ публикува нови образци на задължителните декларации по ЗУЕС

Утвърдени са нови образци на задължителните документи по Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС). Те са разработени във връзка с промените в нормативния...

София: Завърши етап от реконструкцията на Централни хали

Емблематичните за София Централни хали ще отворят врати през пролетта на 2024 г., информират от чуждестранната верига, която придоби сградата и започна нейната реконструкция...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ