29 C
Пловдив
понеделник, юни 17, 2024

Xella отбеляза значителен ръст за финансовата 2021 година

  • *Увеличение на продажбите до 1 698 млн. евро през 2021 г.; нарастване от 12,7% спрямо 2020 г.1
  • *Публикуване на доклад за устойчивост за 2021 г.: ESG оценката на Xella Group е „нисък риск“

Дуисбург, 13 април 2022 г.

Xella Group, водещ паневропейски доставчик на материали за устойчиви, ефективни и достъпни решения за стени, успя да се възползва от възстановяващия се строителен пазар през фискалната 2021 г. Продажбите нараснаха значително – с 12,7 %, и достигнаха до 1 698 млн. евро (срещу 1 507 млн. през 2020 г.), за което допринесоха двете бизнес звена: „Строителни материали“ и „Изолации“. Продажбите от бизнес звеното „Строителни материали“ (без участието бизнес звеното „Изолации“) се увеличиха с 9.2 % до 1 171 млн. евро (срещу 1 072 млн. през финансовата 2020 г.). В съответствие със стратегията за фокусиране върху строителните материали, Xella обяви продажбата на своето бизнес звено за изолации URSA през януари 2022 г. Тези бизнес операции са отчетени като преустановени дейности. Очаква се транзакцията да приключи през първата половина на 2022 г.

Можем да гледаме назад към 2021-вакато към една много успешна година, през която успяхме да постигнем значителен растеж и да надскочимразвитието на нашия пазар. Ние задоволяваме потребностите на пазара от устойчиви, ефективни и достъпни решения, използвайкикомплексен подход. Гордея се с това, което постигнахме като екип и искам да благодаря на всички наши служители за забележителния им принос. каза Кристоф Клементе, главен изпълнителен директор на Xella Group.

Идеално позиционирани за растеж в бързо променяща се индустрия

През последните няколко години от конвенционален производител на строителни и изолационни материали Xella се превърна в доставчик на ориентирани към клиента решения за цялата сградна обвивка. Компанията се стреми да предостави енергийно ефективни, устойчиви и рентабилни решения за жилищни сгради и за сгради с търговско предназначение. Това позициониране на Xella позволява да обслужва бързо променящата се индустрия, която все повече се характеризира с търсенето на ефективно, по-малко трудоемко и устойчиво строителство. Тези посоки на развитие осигуряват попътен вятър за успеха на Xella Group.

ESG: Най-висок рейтинг в индустрията

Xella се стреми да допринася за устойчивост и за нулеви нетни емисии в строителната индустрия. Стратегията за устойчивост е неразделна част от бизнес стратегията на групата. Нашите продукти, производствените и управленските процеси и нашата верига на доставки удовлетворяват високи стандарти за опазване на околната среда, социална отговорност и управление. Ще продължим по нашия път към устойчивостта, следвайки целта си да използваме човешките, природните и финансовите ресурси по най-добрия възможен начин от гледна точка на устойчивото развитие.каза Кристоф Клементе.

Основните стълбове на ESG стратегията на Xella са: понататъшно намаляване на емисиите на CO2 във всички дейности (30 % намаляване на интензивността на емисиите на CO2 от продукти до 2030 г.2), развиване на затворен цикъл за своите материали и намаляване на използването на първични суровини и на материали, които се насочват към депо (нулево количество отпадъци за депониране до 2024 г. за изрезки и парчета от автоклавен клетъчен бетон). Освен това Xella има за цел да осигури безопасни и приобщаващи условия на труд и да предостави възможности за развитие на заетите лица. Компанията възнамерява до 2025 г. да увеличи относителния дял на жените мениджъри до 25 % на ниво група.

През декември 2021 г., в класацията ESG Risk Rating Xella получи 19.8 пункта от Sustainalytics и оценка „нисък риск“ от възникване на съществени финансови въздействия, дължащи се на ESG фактори. В категорията за индустриални браншове „Производство на строителни материали“ класацията ESG Risk Rating на Sustainalytics постави Xella на четвърто място от 127 компании.

За повече информация относно стратегията за устойчивост и за целите на равнище група, моля, посетете www.sustainability.xella.com .

Докладът може да бъде видян директно и на този линк:  SUSTAINABILITY REPORT 2021

За XellaGroup

Xella Group е водещ паневропейски доставчик на материали за устойчиви, ефективни и достъпни решения за стени за цялата сградна обвивка, опериращ в 22 държави в цяла Европа. Xella е дом на семейство от добре познати марки като Ytong, Silka, Hebel и Multipor и пионер във въвеждането на дигитални средства за подпомагане на строителните процеси. Нейните висококачествени продукти от природни суровини отговарят на необходимостта от ефективно и достъпно строителство и на търсенето на устойчиви решения за стени. Xella е двигател на иновациите по цялата верига на създаване на стойност – от проектирането до производството и монтажа. Xella подобрява устойчивостта на сградите през целия им жизнен цикъл и допринася за нисковъглеродна индустрия, вписваща се в кръговата икономика.

За повече информация относно Xella Group посетете www.xella.com .

1 Включена е и Ursa.

22 Емисиите са измерени съгласно обхват 1 – преки, и обхват 2 – непреки; намаляването е спрямо 2019 г.

Related Articles

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...

Българин декорира мост в Гьотеборг като „лего” играчка

Българският художник Христо Гелов, който от години се изявява на европейската арт сцена преобрази мост в Гьотеборг. Декорира го с елементи на лего игра....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ