The Guardian: Вотът на недоверие излага на риск милиони евро от фондовете на ЕС за България

0

Вотът на недоверие в парламента остави България без правителство. Това хвърля страната членка на Европейския съюз в политически сътресения на фона на войната в Украйна и нарастваща инфлация. Това пише в свой анализ британското издание The Guardian по повод вчерашното гласуване на вота на недоверие към кабинета „Петков“.

Сега страната се изправя пред четвъртите си по ред парламентарни избори от април 2021 г. насам. А това излага на риск милиони евро от фондовете на ЕС за възстановяване и плановете й да приеме еврото през 2024 г.

Застоят може също така да попречи и на усилията на България да осигури стабилен приток на природен газ, след като Москва прекъсна доставките за страната, заради отказа на София да плаща в рубли.

Премиерът Кирил Петков отхвърли каквито и да е коалиционни преговори с опозиционните партии в залата. Той обаче ще търси подкрепата от независимите депутати в парламента, за да избегне предсрочни избори.

Ако премиерът Кирил Петков не успее да събере мнозинство за нов кабинет, както и ако други две партии в парламента не могат да съставят правителство, президентът Румен Радев трябва да назначи служебна администрация. А след това – да свика предсрочни избори в рамките на два месеца, пише изданието.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си