4 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Tри жени учени с награди от 5000 евро за проекти за опазване на Черно море, по-чист въздух и зараждане на звездите

Д-р Искра Колева, д-р Радослава Бекова и Любов Георгиева са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните новаторски научни идеи на официална онлайн церемония.

Отличията, които се отпускат всяка година на млади жени учени, имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития. Трите победителки за 2020 бяха наградени за своите иновативни научни проекти с награда от по 5000 евро всяка.

Проектът, с който д-р Радослава Бекова впечатли журито в конкурса е фокусиран върху изследване степента на замърсяване на българското Черноморие и плажовете и идентифициране на източниците на това замърсяване. В основата си проектът цели ограничаване на един от най-големите замърсители в наши дни – пластмасата. Към момента д-р Бекова е главен асистент в Института по океанология към БАН – Варна.

Д-р Искра Колева е втората стипендиантка по програмата „За жените в науката“ тази година. Тя е химик и главен асистент във Факултета по химия и фармация на СУ „Св. Климент Охридски“. Проектът, с който д-р Колева печели е насочен върху изследване на свойствата на катализаторите и намаляване на вредните емисии в околната среда.

Третата стипендиантка за 2020 г. е Любов Маринкова, която е астрофизик и е член на единствената група по звездообразуване у нас към катедра „Астрономия“ на СУ „Св. Климент Охридски“. Проектът, с който тя печели е фокусиран върху изучаване на зараждането и еволюцията на звездите и цели да отговори на въпроса: „Защо и как се раждат звездите?“. Въпрос с повишена трудност, който е обект на интерес и изследване от учени по цял свят.

Програма „За жените в науката“ се провежда в България за 10-и път в партньорство между L’Oréal България, СУ „Св. Климент Охридски“ и Националната комисия за ЮНЕСКО – България.

Следващото издание на „За жените в науката“ предстои да започне след броени дни с отваряне на приема на кандидатури за 2021г.

 

Related Articles

Подменят осветлението в софийските паркове

Столичната община предприема мерки за решаването на проблема със занемареното осветление на територията на софийските паркове. На първи етап във фокуса са четири от...

Промени в наредбата за достъпна среда са публикувани за обсъждане

Достъпни места за паркиране към новите жилищни сгради или към сгради със смесено предназначение с жилища в тях ще се осигуряват, когато в тях...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ