12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

S&P: Собствениците на обекти за търговия на дребно няма да се възстановят до 2021 г.

Собствениците на обекти за търговия на дребно ще трябва да се борят с финансовите затруднения на наемателите им най-малко до 2021 г., тъй като компаниите отлагат плащането на наеми, а някои търсят защита срещу фалит. Това се посочва в нов доклад на S&P Global Ratings, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че по-голямата част от фондовете за инвестиции в недвижими имоти имат рейтинг от инвестиционен клас, наемодателите може да не подобрят кредитните си показатели отпреди пандемията до 2022 г., посочват анализаторите.

S&P присъди отрицателна перспектива пред кредитните рейтинги на почти една трета от фондовете за инвестиции в имоти в Северна Америка спрямо 10% през декември 2019 г.

Фокусираните върху търговията на дребно инвестиционни фондове са най-силно засегнати от пандемията. Те могат да понесат още по-тежък удар, ако перспективите за възстановяване се влошат предвид втората вълна на коронавируса, посочват от рейтинговата агенция.

Очакваме неравен път за възстановяване на инвестиционните фондове заради отлагане плащането на наеми, риск от завишени отписвания и ръст на затворените магазини“, посочва агенцията в анализа си.

Фондовете за инвестиции в имоти с по-голяма експозиция към търговци на съществени стоки и услуги, например хранителни магазини и банки, са с по-голям късмет що се отнася до събираемостта на наемите от тези с наематели с т.нар. несъществен бизнес, които са най-затруднени.

Според документа събираемостта на наемите се подобрява в последните месеци, след като все повече търговци отварят след отпадането на най-строгите мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. Собственици и наематели преговарят за разсрочено плащане на наеми, което е положителен знак за следващите месеци.

Според анализаторите обаче продължаващото премахване на ограниченията не е гарантирано, тъй като случаите на Covid-19 се увеличават, както и случаите на местни блокировки.

Очакваме търговските центрове да се сблъскат с насрещни ветрове и смятаме, че трайното нарушаване на търговията на дребно може да доведе до фалити на наематели и отписвания, което потенциално да доведе до по-слабо търсене на търговски площи“, се посочва в доклада.

Related Articles

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ