16 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Прогноза: Рецесия на световната икономика!

Ситуацията с разпространението на коронавируса ще доведе до рецесия на световната икономика, прогнозира международната рейтингова агенция S&P Global Ratings, цитирана от dnes.bgСпоред експерти на агенцията, внезапното спиране на световната икономика заради COVID-19 и радикалните усилия за неговото сдържане ще доведат до глобална рецесия.

От агенцията подчертават, че последиците от разпространението на болестта, съчетани с падането цените на нефта и прекомерната нестабилност на пазарите ще нанесе щети на капиталовите пазари. Агенцията прогнозира, че много компании ще се окажат в състояние на дефолт.

Спадът в търсенето ще намали съществено паричните потоци. В резултат на това централните банки в цял свят ще продължат да намаляват процентните ставки до нула и по-малко, а компаниите ще се стремят към намаляване на разходите за сметка на съкращаването на капиталовложенията и изплащането на дивиденти.

Агенцията прогнозира, че редица промишлени сектори като производството на автомобили, ще претърпят загуби заради прекъсването на доставките.

Според S&P, компании с рейтинг „-В“ и по-нисък ще пострадат най-силно от промяната в пазара, тъй като най-вероятно няма да имат необходимата финансова гъвкавост, за да преодолеят кризата. Фирми с рейтинг „ВВВ-„ и по-висок ще демонстрират необходимата устойчивост и ще успеят да се справят с последиците от глобалната рецесия.

Related Articles

АПИ: Разширяваме 20 първокласни пътни участъка до скоростни пътища

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и...

Атрактивни пейки показват забележителностите и туристическите обекти в Симитли

Красиви пейки разказват за природните забележителности и туристическите обекти в община Симитли. Те са с атрактивна форма на книга и са разположени на различни...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ