21 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

PERI предава професионалния си опит на младите в строителния бранш

През 2007 г. PERI стартира международно състезание по инженеринг за ученици и студенти в сферата на строителството. Вече 12 години бъдещите специалисти от цял свят показват своите умения и се подготвят за реалната работна среда. Поставените задачи са базирани на актуални проекти и целят да задълбочат познанията им за практическото проектиране на решения с кофражи и скеле. В процеса на работа участниците се запознават в детайли с всички системи от продуктовото портфолио на PERI и със софтуера PERI CAD. Работата е екипна, а накрая ги очакват много награди, сред които и посещение в централата на компанията във Вайсенхорн, Германия.

На местно ниво в България вече трета година се организира конкурс за курсов проект по „Технология на строителството“ в колаборация с катедра „Технология и механизация на строителството“ към Университета по архитектура, строителство и геодезия в столицата. В него се включват студенти IV курс, като разработват проекта си изцяло с PERI системи, давайки най-добро решение за изпълнение на заданието. През 2018 и 2019 г. общо 6 студента получиха пълна стипендия за следващия семестър, посетиха ключови за България обекти, а двамата победители прекараха един ден с PERI, опознавайки екипа и дейностите на компанията – търговски екип, инженерен екип, логистика, както и осъществиха посещения на действащи проекти. Някои от участниците получиха и предложение за стаж в компанията, като прекараха няколко месеца в техническото бюро или са част от екипа и до днес. В края на месец юли предстои защитата на проектите и на тазгодишните участници.

Разбира се, от голямо значение е качеството и актуалната теоритична част на дисциплините, включващи системите за кофраж и скеле – част от образованието, което получават учениците и студентите в България. Техните разработки в проектите на този етап са симулативни, но ги подготвят за предстоящата реалната работна среда. Това е причината през 2019 г. да представим продуктите на PERI пред всички преподаватели от катедра ТМС към УАСГ, студентите от ВСУ „Любен Каравелов“ , изучаващи дисциплина „Кофражи и скелета“ и пред всички ученици от 11 клас и техните учители от Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“. Всеки наш гост посети и изложбената зала, за да види представените решения на PERI. В двете учебни заведения са поставени някои от нашите системи, за да могат учащите да извършват различни демонстрации.

В началото на 2019 г. гостувахме и на събитието „Работна площадка – професия строител“ във ВСУ „Черноризец Храбър“, където също представихме наши решения, а няколко отбора от студенти се съревноваваха в състезание по сглобяване на многофункционалната система DUO. Разделихме се с много нови познания за иновативния кофраж, усмивки и награди.

Една от другите инициативи, чрез които компанията се старае да информира будните млади хора от строителния сектор, са „Академия Лидерите“, в която участваме вече трета поредна година, представяйки актуални теми, придружени с интересен казус пред подбрани студенти. Те презентираха пред нас решенията си по отбори и вече няколко от тях са част от екипа на компанията – в техническото бюро, като търговско-технически консултанти и супервайзори.

Следващата инициатива от поредицата е „Лидерите, които строят“, където управителят Георги Димитров представи неведнъж компанията и участва в дискусии пред студентите. За първи път миналата година участвахме и в Лятна Академия Лидерите”. Там отбори от ученици от цяла България се състезаваха, сглобявайки кофражните системи DUO и GRIDFLEX. През септември предстои и тазгодишното ни участие.

Включихме се и в събитието на IEC – Архитектурно – строителна седмица през 2019, където представихме някои от продуктите на PERI. Мероприятието премина успешно с много нови контакти и обмяна на опит с колегите от бранша.

Последната инициатива, за която ще ви споделим, е международната конференция „Проектиране и строителство на сгради и съоръжения”, където представихме системите скеле PERI UP пред пълна зала с преподаватели и студенти от ВСУ „Черноризец Храбър“.

PERI България винаги ще обръща поглед към младите хора със стремеж за развитието им като бъдещи специалисти.

Related Articles

Пилотно: Велико Търново стартира проект за всеобхватно управление на битовите отпадъци

Град Дебелец ще е първият в България с новата система Пилотен проект за цялостно и всеобхватно управление на битовите отпадъци стартира Община Велико Търново заедно...

Старт: Първа копка на спортни зали за 7 млн. лева в Пловдив

Тренировъчният център за баскетбол и волейбол ще бъде в район „Западен” С церемония „Първа копка“ започва изграждането на две спортни зали с топла връзка в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ