28 C
Пловдив
вторник, юли 16, 2024

PERI доставя не просто скеле и кофражни системи, а цялостни проектни решения на партньорите си

Как да направи строителството по-ефективно, по-лесно и по-безопасно – това е основен приоритет в работата на PERI – световен лидер в производството на кофраж и скеле. Компанията предлага на своите клиенти най-добрите комплексни решения, а това е възможно благодарение на професионалния ни екип, изграден от доказани експерти в техническото проектиране.

Многобройни са примерите за предизвикателства, пред които се изправят нашите инженери в България и които успешно разрешават. Опирайки се на богатия опит в строителното инженерство, доброто международно сътрудничество, високия професионализъм и работата в BIM среда, нашите експерти дават най-ефективното решение на всеки казус в строителния сегмент. Клиентите ни получават индивидуално изготвен проект, включващ чертежи, техническа документация и при изискване – необходими изчисления.

          РЕКОНСТРУКЦИЯТА НА ЯЗОВИР „СТУДЕНА“ – МИСИЯ ВЪЗМОЖНА

Язовир „Студена“ е в експлоатация от 1955 г. и от близо 60 години осигурява питейна вода за няколко града и села. Проектът за реконструкция на стената на водното съоръжение и рехабилитацията на пречиствателна станция за питейни води към него се осъществи без източване на водата и при високо ниво на безопасност. В изключително ограничена дебелина бе заложен катерещ анкер, който да понесе натоварването от прясно положения бетон. Техническото бюро на PERI заложи на катерещата кофражна система SCS с едностранен монтаж. Благодарение на това решение реконструкцията завърши успешно.

Няколко месеца по-късно приключи и подмяната на връхната конструкция на съществуващия пешеходен мост към водната кула със стоманена такава. Поради нарушената носимоспособност на един от опорните стълбове, новата конструкция е на два отвора, а старата – на три. Характеристиките на прилежащия терен и голямото собствено тегло не допускаха възможността връхната конструкция да се демонтира наведнъж с кран и всичко това при високо ниво на водата. Нашият екип избра фермовата система VRB, която има голяма носимоспособност и ниско собствено тегло – това позволява бърз, безопасен и лесен монтаж. На временния стоманен мост бяха окачени платформи, които да позволят подпирането и разрязването на сегментите на съществуващия. Транспортирането на елементите до брега се осъществи посредством верижен такелаж и релси, които са част от системата.

                              ПОЖЕЛАЙТЕ СИ ФОРМА И НИЕ ЩЕ ВИ Я ДАДЕМ !

                 

Сложно, но възможно – така стоят нещата, когато в техническото бюро на PERI пристигне запитване за нестандартна геометрична форма. Такава задача пристигна преди време от Бургас.

Един от надлезите при обходния път на Бургас представлява мостовото съоръжение от монолитна стоманобетонна конструкция на три отвора с обща дължина 54 метра, като долното строене се състои от два плътни устоя в краищата на моста и две плътни колони с променливо напречно сечение. Връхната конструкция е монолитна стоманобетонна плоча с променлива геометрия в план и разрез. Колоните са с овално напречното сечение и променливо във височина.

За изпълнението изготвихме индивидуален проект в 3D за максимална точност при описването на геометрията, като за конзолните участъци са произведени индивидуални кофражни маси. За да бъдем най-прецизни при производството на кофражните маси използвахме CNC машина за оребряването.

     

Чрез фотоси показваме и изпълнението на Православен храм „Свети Пимен Зографски“ с овална форма на купола, за който също бе изготвен индивидуален проект.

ТУНЕЛ „ЖЕЛЕЗНИЦА“ И МОСТОВИ СЪОРЪЖЕНИЯ ОТ АМ „ХЕМУС“ – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА В ИНФРАСТРУКТУРАТА

Най-дългият пътен тунел в България с дължина приблизително 2 km, част от АМ „Струма“ е с две еднопосочни тръби с габарит АМ29 и широчина на пътното платно в едната тръба – 8,50 m. Тунелът е ситуиран в планинския масив южно от Благоевград, като във вътрешната част на съоръжението покритието на терена е около 120 m.

Изпълнителят постави пред PERI задачата да се изпълни основната вторична облицовка на тунелните сечения, както и да даде решения за аварийни и дренажни ниши по продължение на тунела, които се изпълняват заедно с кампадата от основната конструкция.

Друго предизвикателство беше решението за аварийните уширения, пешеходни и автомобилни връзки между двете тръби на тунела, както и изпълнението на крайните кампади на тръбите по открит способ (порталите) чрез кофражна количка и индивидуално разработено решение за външния кофраж.

За целта бе изготвено индивидуално кофражно решение с обща дължина на кофража 12,1 m и тегло на обшивката 40 t. За придвижване, позициониране и поемане на натоварването при бетониране е използвана кофражна количка PERI VARIOKIT Tunnel Carriage, която е снабдена с хидравлична система за движение по релсов път и с пневматична система от вибратори, осигуряващи правилно уплътняване на бетона. Системата разполага с множество люкове по обшивката и дистрибутор за бетонпомпата за постигане на оптимално време на полагане и възможност за контрол. За последния етап кофражът разполага с 3 отвора в свода (щуцери) за директна връзка на маркуча. Внедрена е и система за измерване на температурата на положената бетонна смес в реално време за определяне на моментната якост и осигуряване на оптимално време за декофриране. През 48 m се изграждат дренажни ниши за отичане и отвеждане на дрениралите от масива води през евентуални пукнатини. За целта е произведена специална стоманена кофражна кутия, която се полага предварително, след което се затваря с основната кофражна облицовка на тунела и така дренажната ниша се изпълнява заедно с конструкцията.

Мостовите съоръжения „Виадукт при км 133+600“ и „Виадукт при км 135+200“ са част от проекта за АМ „Хемус“. За изграждането на колоните беше избрана система VARIO GT24 – универсален трегерен кофраж, която даде свобода за лесно постигане на желаното напречно сечение на колоната и оставяне на фуги в кофража, за да се улесни декофрирането. Системата беше комбинирана с CB240 и CB160 – катерещи системи за изграждането на по-горните тактове на колоните. За ригелите бяха възприети два подхода. Единият е използване на система PERI UP Flex – модулно скеле, стъпващо на твърда основа на земята, което позволява различен растер и бързо сглобяване. Другият подход представлява окачено кофражно решение – към вече изградените колони се захващат окачени платформи, които позволяват монтиране на подпорно скеле PERI UP Flex с малка височина за изграждане на дъното на кофража на ригела.

Всички тези, а и още, примери показват, че инженерният отдел на PERI изготвя цялостни решения, които оптимизират времето и разходите на строителния обект. Фокусът на нашата компания остава грижата за клиента и предоставяне на най-качествено обслужване.

 

Related Articles

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...

Скоро: 18 нови трамвая ще возят пътниците в София

Столичната община обяви търг за нови трамваи. Мотрисите ще обслужват линиите 20 и 22 и ще бъдат с всички удобства за пътниците - климатик,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ