20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

PERI – доставчикът на кофражни решения за жилищно строителство

OKOL Lake Park е нов мащабен комплекс от типа ‘Golf & Residential Community’ и включва международно голф игрище, петзвезден хотел, паркови пространства и жилищни зони със семейни и ваканционни имоти. Комплексът е разположен в района на яз. Искър, в източните дялове на Плана планина, на 1000 м надморска височина, само на 30 км от София, в землището на Горни Окол, община Самоков.

Общата инвестиция в OKOL Lake Park се оценява на около 300 млн. евро. Изграждането на комплекса ще се разгърне в няколко фази, като цялостното му развитие ще обхване период от 20 години.

Мастър планът на OKOL Lake Park е разработен през 2014 г. от водещата френска компания за урбанистично планиране Egis Group, съвместно с Аtelier Villes & Paysages и голф архитектите на European Golf Design. Инвеститор в проекта OKOL Lake Park е „Маркан Холдинг“ АД. Международни компании са партньори при планирането и развитието – френският хотелски оператор AccorHotels ще управлява 5-звездния хотел, който ще функционира под луксозния бранд Pullman. Партньори на холдинга в проектирането и управлението на голф игрището са специализираните международни компании International Management Group и European Golf Design.
 
Технологията и организацията на строителството на OKOL Lake Park са съобразени с най-съвременните материали и методологии.
Това е и една от причините PERI да бъде основният доставчик на кофражни системи за редовите къщи, които съставляват комплекса.

Изискванията на изпълнителя на проекта към PERI са обвързани на първо място с безопасността на строителната площадка и бързата и лесна работа с използваните системи. За изграждането на многобройните къщи разположени в комплекса е необходим лек кофраж за работа на ръка без кран, като при част от тях в архитектурата е заложен видим бетон.

Техническото решение е изготвено от екипa на PERI България. Използвани са системи за катерене SCS при изпълнение на вертикалните елементи за преодоляване на високите нива на Хотел Pullman, част от OKOL Lake Park.

При изпълнение на вертикалните елементи се разчита на най-предпочитания рамков кофраж TRIO, при който се използва само един свързващ елемент.

При изпълнение на редовите къщи PERI предложи лекия мултифункционален кофраж DUO, най-доброто решение за работа на ръка без кран. С тегло на най-големия елемент от 25 kg, системата се вписва перфектно за бързото изпълнение на многобройните къщи с голямо разстояние между тях.

При изпълнение на видим бетон по изискване на клиента за няколко индивидуални къщи е предложена кофражната система за стени MAXIMO.

Въпреки използването на по-малко човешки ресурс, с MAXIMO се работи значително по-бързо в сравнение с традиционните рамкови системи. Едностранното монтиране на анкерите само от един работник редуцира значително разходите. От друга страна системата открива нови възможности за оформяне на повърхности от видим бетон при използване на рамков кофраж.

Системата MAXIMO, съвместима с доказалия се вече кофраж TRIO, отговаря на най-високите изисквания по отношение на рентабилността и търсеното качество на изпълнение. Всички открояващи се предимства на системата TRIO, като малко на брой елементи и направляващата скоба BFD като единствен свързващ елемент, са запазени при разработката на MAXIMO.

Related Articles

В края на юни: Започва ремонт на Дунав мост при Русе

Дейностите ще продължат две години В края на месец юни започва ремонт на Дунав мост при Русе, обяви пред БНТ министърът на регионалното развитие и...

Ремонтират площада в Момчилград с два милиона и половина

С 2 милиона и 500 хиляди лева от държавния бюджет ремонтират градския площад в Момчилград. Настилката ще се замени с нова, която ще включва...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ