5 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

„Lusail Stadium“ – спортното бижу за финала на Световното по футбол в Катар

20-ина дни преди откриването на Мондиал 2022, най-голямото футболно събитие на планетата, домакините от Катар са повече от готови. Всички стадиони са в перфектно състояние, снабдени със специално проектирани охлаждащи системи, тъй като в момента температурите в тази географска ширина са летни.

Най-голяма инвестиция е направена в съоръжението на което ще се играе финалът на първенството-Lusail Stadium.

Стадионът е проектиран от архитектурната компания на Норман Фостър /Foster&Partners/. 80-хилядният му капацитет не е най-впечатляващото. Формата на Lusail Stadium наподобява златен съд, а създателите му са искали чрез нея да олицетворят традиционна ислямска купа, както и местната архитектура.

Перфорираната фасада, съставена от плоски триъгълни парчета върху стоманена рамка позволява да се постигне извитата му форма. Допълнително създава ажурен релеф,чрез който светлината спокойно прониква и във вътрешните зали и помещения.

От официалния сайт на FIFA информират, че при строителството на спортната база са използвани устойчиви практики и максимално екологични материали. Внедрени са съоръжения например чрез които използваната вода се рециклира и се ползва повторно за да се напояване на терените, както и зеленината около стадиона.

Стадионът е замислен така, че да може да бъде използван и след Мондиал 2022, а не да остане като една скъпоструваща развалина. Вътрешното пространство на съоръжението позволява то да бъде използвано, за търговски нужди, магазини, заведения за хранене, здравен център, клиника и дори училище.

Най-авангардната идея пък е помещенията в горния етаж на стадиона да бъдат преустроени в жилищни площи и нови домове. Ако се избере подобен вариант за експлоатация на стадиона някои специални инсталации ще бъдат демонтирани. Домакините разкриват плана си те да бъдат запазени и дарени на общности, които имат нужда от спортна инфраструктура.

Related Articles

Русе – топ дестинация за туристи, Банско – най-посещаван сред зимните курорти

През 2023 г. най-голямо повишение на туристопотока в традиционните градски дестинации отбелязва Русе. Това показват данните на Единната система за туристическа информация. С малко...

Започва спешна рехабилитация на улиците във Варна

По нареждане на кмета започва спешна рехабилитация на пътната мрежа във Варна. От дирекция „Инженерна инфраструктура и благоустрояване“ информират, че до един месец договорите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ