25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

Lombard Street в Сан Франциско – „Най-кривата улица в света“

Освен с моста Голдън Гейт и с прочутия затвор Алкатраз Сан Франциско е известен и със стръмните си пътища и завои. Твърди се, че Lombard Street е обявена за „Най-кривата улица в света“. Тя е с осем завоя, въртящи се само през един градски блок. Затова не е чудно, че този живописен участък е притегателно място за милиони туристи годишно.

Градостроителите и жителите се борят със стръмните хълмове на Сан Франциско от самото създаване на града. Кабинковите лифтове са били едно от решенията за по-лесно придвижване. През 1922 г. собствениците на жилища в блок 1000 на Lombard Street решават, че улицата им е твърде стръмна и неудобна, въпреки спирка на лифта. Затова създават строителен план, който включва серия от осем остри завоя, за да направят улицата по-достъпна и по-комфортна.

Резултатът е осем тесни обратни завоя на 600 фута път. Той е павиран с червена настилка и заобиколен от цветя и много зеленина.

Около един милион коли се движат по него всяка година. Ветровитата улица привлича и милиони туристи с нейната красота. Големите автобуси не могат да се движат по тази отсечка, но има обиколка на града за туристи, която отвежда  с миниван до Lombard Street  на всеки кръгъл час.

 

Related Articles

Започва кампания за обновяване на НДК

Ръководството на Националния дворец на културата стартира мащабна кампания за обновяване, модернизиране и обживяване на комплекса. Целта е той отново да се превърне в...

Шест габровски проекта одобрени за финансиране по ПУДООС

Община Габрово, Центърът за специална образователна подкрепа (ЦСОП), гимназиите „Пенчо Семов“ и „Акад. Иван Гюзелев“, училище „Ран Босилек“ и Детска градина „Мики Маус“ получават...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ