1 C
Пловдив
неделя, декември 10, 2023

Lombard Street в Сан Франциско – „Най-кривата улица в света“

Освен с моста Голдън Гейт и с прочутия затвор Алкатраз Сан Франциско е известен и със стръмните си пътища и завои. Твърди се, че Lombard Street е обявена за „Най-кривата улица в света“. Тя е с осем завоя, въртящи се само през един градски блок. Затова не е чудно, че този живописен участък е притегателно място за милиони туристи годишно.

Градостроителите и жителите се борят със стръмните хълмове на Сан Франциско от самото създаване на града. Кабинковите лифтове са били едно от решенията за по-лесно придвижване. През 1922 г. собствениците на жилища в блок 1000 на Lombard Street решават, че улицата им е твърде стръмна и неудобна, въпреки спирка на лифта. Затова създават строителен план, който включва серия от осем остри завоя, за да направят улицата по-достъпна и по-комфортна.

Резултатът е осем тесни обратни завоя на 600 фута път. Той е павиран с червена настилка и заобиколен от цветя и много зеленина.

Около един милион коли се движат по него всяка година. Ветровитата улица привлича и милиони туристи с нейната красота. Големите автобуси не могат да се движат по тази отсечка, но има обиколка на града за туристи, която отвежда  с миниван до Lombard Street  на всеки кръгъл час.

 

Related Articles

Никулден е! Празнуват моряци, банкери и търговци

На 6 декември отбелязваме Никулден. Празникът е в чест на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците...

КАТ с нова акция по пътищата

Започва третият етап на полицейската акция "Зима". Дейността на екипите на "Пътна полиция" е насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ