13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Възстановяват любимия на пловдивчани надпис pLOVEdiv над Античния театър

Любимият на пловдивчани, а и не само, надпис pLOVEdiv, разположен на стената над Античния театър ще бъде възстановен в оригиналния си вид, информират от Община Пловдив. Към днешната дата буквите имат нужда от подмяна, а осветлението не работи. pLOVEdiv e проект на артистите Милен Гелишев и Симеон Тодоров, стартиран през 2011 година. Всичко започва от светлинния надпис, който двамата поставят над Античния театър с помощта на фондация „Отворени изкуства“. Този светещ надпис се превърна в разпознаваем символ на града и хората го обикнаха. Той може да бъде видян на ул. „Станислав Доспевски“. Две години и половина след поставянето му, в резултат на вандалски прояви, буквите бяха изпочупени на два пъти и тогава отново по инициатива на община Пловдив, те бяха напълно възстановени.

pLOVEdiv е първият по рода си градски бранд в България, вдъхновен от чудесните примери за градски брандинг на Ню Йорк, Амстердам, Берлин и Мадрид.

Зам.-кметът по култура на Пловдив Пламен Панов, районният кмет Георги Стаменов и изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев ще възродят и друга идея – лампите в пловдивския арт квартал „Капана”, отново да известяват за всяко новородено в града.

Проектът на Алберто Гарути бе инициатива от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и стана факт още през 2018 година. Родилните отделения на четири от болниците в града са оборудвани с бутон, който човек от персонала натиска след всяко раждане на дете. Така пловдивчани и гости на града разбират, че жителите на Пловдив са се увеличили с още един нов член. Във време на стрес и предизвикателства, в резултат на световната пандемия, добрите новини са ни още по-нужни от всякога, убедени са от администрацията в града.

 

Related Articles

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ