23 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Велико Търново ще привлича туристи с инвестиции в музеи и градска среда

С инвестиции в музеи и градска среда община Велико Търново ще привлича повече туристи. Това заяви директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ Нелина Църова по време на тематичната конференция „Български гласове за Европа: туризмът – предизвикателства и възможности“.

Близо 230 000 са посетителите в музеите и експозициите в старопрестолния град през миналата година – с 65 000 повече от 2020-а година. Тенденцията е за трайно завръщане на чужденците и преоткриване на Велико Търново от българските туристи, посочи още Църова. По думите й определящите фактори за развитието на икономиката и туризма в целия Старопланински туристически район са ясни здравни протоколи, особено за посетителите от съседните държави, изграждане на стратегическата за Северна България пътна инфраструктура – АМ „Хемус“ и АМ „Русе – Велико Търново“ – тунел под Шипка, модернизация на летището в Горна Оряховица.

Още нови инвестиции ще бъдат реализирани в музеите и градската среда, каза още Нелина Църова. Реконструкция на Музей „Възраждане и Учредително събрание“, разширяване на Мултимедийния посетителски център са два от проектите, пряко насочени към обогатяване на туристическия продукт. В плановете на местната власт е заложено продължаване на реставрацията на крепостта Трапезица, проучвания и социализация на историческата местност „Момина крепост“, акценти върху творческия туризъм, основан на преживяванията на посетителите.

Специално внимание е насочено и към развитието на признанието на Велико Търново за историческа и духовна столица в статут с измерения в няколко направления: опазване и консервация на старините, изграждане на нови обекти от културната инфраструктура: библиотека, концертна зала, хармонизиране на градската среда и осмисляне на публичните пространства.

Related Articles

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...

Улеснение: Нов раздел „Становища“ в сайта на ДНСК

Нов раздел е създаден в сайта на Дирекцията по национален строителен контрол (ДНСК). В него се публикуват становища, изготвени от служители на ДНСК и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ