27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Google maps предлага вече и най-екологичния маршрут

Популярната навигация с данни за трафика в реално време Google maps вече предлага още една опция за избор на маршрут. Наред с най-бързия при пътуване с автомобил, ще се предлага и най-екологичният. Услугата работи в близо 40 държави в Европа, включително и в България.

Чрез опцията потребителите могат да изберат вариант, оптимизиран за по-нисък разход на гориво, което помага за спестяването както на пари от гориво, така и за намаляване на въглеродните емисии. Само с няколко докосвания пътуващите могат да видят относителната икономия на гориво и разликата във времето между двата маршрута и да изберат този, който е най-подходящ за тях. Ако предпочитате винаги да избирате най-бързия маршрут, независимо от всичко, това също е възможно, като се регулират предпочитанията в „Настройки“.

Най-икономичният маршрут ще варира в зависимост от типа на двигателя на автомобила. Например дизеловите двигатели обикновено са по-ефективни при по-високи скорости от бензиновите или газовите двигатели, докато хибридните и електрическите превозни средства се представят по-добре при градско шофиране. Ето защо през следващите седмици шофьорите, използващи екологични маршрути в Европа, САЩ и Канада, могат да избират типа на двигателя си – бензинов или газов, дизелов, хибриден или електромобил (EV) – за да получат най-добрия маршрут и най-точните оценки на горивната или енергийната ефективност.

Независимо дали ще отседнете на едно място, или ще пътешествате, Google може да ви помогне да стигнете до желаното място по-устойчиво с няколко полезни съвета:

● Ако имате електромобил, просто потърсете „EV charging station“ (станция за зареждане на електромобил) в Google Maps, за да видите станциите за зареждане наблизо, заедно с полезни подробности като видове портове и скорости на зареждане.

● Google Maps може да ви помогне да намерите алтернативни начини за придвижване. Добавена е информация за велосипедните маршрути, включително по-подробна разбивка на маршрута и дали по пътя ще срещнете интензивен автомобилен трафик, стълби или стръмни хълмове. Можете да намерите и близки места за наем на велосипеди и електрически скутери в над 500 града по света.

● Google Maps предлага и указания „завой по завой“ за пешеходци. За да сте сигурни, че не вървите по грешен път, функцията Live View може да показва стрелки и указания, ясно наложени върху картата. Освен това можете да прегледате пешеходния си маршрут в Street View.

● Докосвайки иконката за обществен транспорт в упътванията, получавате информация до избраната дестинация с автобус, влак и дори ферибот. Когато е налично, можете да видите часовете на пристигане и заминаване, трансфери и закъснения в реално време.

● Търсенето в Google ви помага да намерите хотели, които са поели значителни ангажименти за екологични практики. Хотелите, които са сертифицирани за спазване на високи стандарти за устойчивост от определени независими организации, ще имат значка с екосертификат до името си. Това ще помага да разберете техните екологични практики – от намаляване на отпадъците до енергийна ефективност и мерки за опазване на водата.

Всичко това е част от ангажимента на Google да даде възможност на 1 милиард души да се възползват от продуктите на Google до края на годината – като направи устойчивия избор по-лесен.

Related Articles

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...

Още 5 квартала в Бургас с ново осветление

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на осветителната система в града. През последните 2 години това се случи в районите край 22 големи булеварда....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ