4 C
Пловдив
петък, декември 8, 2023

Eвродепутатите приеха на второ четене пакета „Мобилност“

С голямо мнозинство в Европарламента бяха отхвърлени поправките, внесени от българските евродепутати и техни колеги по пакет „Мобилност“ – за международните превози.

С днешното гласуване на практика пакетът е приет на второ четене и официално става закон.

Преходният период преди пакетът окончателно да влезе в сила е година и половина.

След това камионите трябва да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, а водачите – на 4.

„Основните ни надежди са свързани с действията оттук нататък. Това, което ни предстои, и смятам, че там имаме далеч по-големи шансове, е в Съда на ЕС в Люксембург“, коментира пред БНР евродепутатът Петър Витанов, който е и постоянен член на транспортната комисия.

По думите му това, което остава като възможност за България и още 8 страни от периферията, е оценката на Европейската комисия за въздействие върху околната среда от връщането на камионите, която се очаква през септември и завеждане на дело в Съда на ЕС. Според Витанов Комисията сама се е отказала от първоначалното си предложение за пакета, тъй като в него не е било предвидено нито връщането на камионите, нито на водача.

Приетите правила ще влязат в сила след публикуването им в Официалния вестник на ЕС през следващите седмици, отбеляза Европарламентът в прессъобщение. Разпоредбите за командироването ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на правния акт. Правилата относно времето за почивка, което включва прибирането на превозвачите, ще се прилагат 20 дни след публикуването на акта. Директивите относно връщането на камионите и други промени в правилата за достъпа до пазара ще се прилагат 18 месеца след влизането в сила на акта относно достъпа до пазара.

Related Articles

Възможност: 1 млрд. за общините, ако държавата им преотстъпи 1/5 от подоходния данък

Преотстъпването от страна на държавата на 1/5 от приходите от подоходното облагане към общините би довело до допълнителен ресурс за регионите в рамките на...

Обнародвано: Нови цени на часовата ставка за проектантски услуги

Увеличението влиза в сила от 1 януари 2024 г. В новия брой 100 на Държавен вестник са обнародвани промените в Методиката за определяне на размера...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ