Colliers International: Търговските улици по атрактивни от моловете

0

Размествания в различните сегменти на търговски площи, отчитат анализатори. Продължаващата втора година пандемия дава своето отражение при наемането на магазини. Принудителните затваряния на моловете като ограничителна мярка за разпространение на коронавируса са накарали много търговци да изнесат бизнеса си на оживени улици. Това показва проучване за пазара на недвижимите имоти за първото полугодие на 2021 г. на консултантската компания Colliers International. Според тях тенденцията на напускане на големите търговски обекти ще продължи през тази и следващата година.

В София по централния бул. Витоша през първото полугодие на 2021 г. свободните търговски площи са намалели от 9% на 7,5%. Наред с това се е понижило почти двойно и движението на наематели. Останалите търговски улици в столицата запазват стабилни нива на заетост.

Подобна е тенденцията и в други големи градове, считат брокери на имоти от страната.

Наемите за търговски площи се задържат без промяна, след спада в първата половина на 2020 г. – в началото на пандемията и първия локдаун. Цените за най-атрактивните площи в моловете в София са средно 34 евро на кв. м, докато на централните софийски търговски улици вървят средно 50 евро за кв. м.

Подобно е съотношението в ценовите оферти за наеми и в Пловдив, Варна и Бургас, показва проверка в агенциите за имоти и наеми.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си