4 C
Пловдив
петък, декември 8, 2023

Bourse de Commerce! Най-новата архитектурна перла на Париж

Париж става по привлекателен за посещение от всякога. Причината е не само в мерките срещу пандемията, които отпадат поетапно тези дни, но и заради откриването на уникален нов музей в сърцето на френската столица. Bourse de Commerce става център за съвременно изкуство от най-висока класа.

Историческата и емблематична сграда близо до Лувъра, в която някога е била парижката Стокова борса, заживява нов живот. Бляскавото откриване на артистичното пространство е планирано за 22 май, след неколкократно отлагане последната година.

Сградата, издигната през 1767г. впечатлява заради овалната си форма и пищност. За нуждите на новия музей тя е изцяло реновирана. Акцентът е върху куполната структура, а проектът за трансформация е на именития японски архитект Тадао Андо, носител на наградата „Pritzker“. Неговият уникален проект и визия за дизайн включва изграждането на гигантски цилиндър, разположен точно под ротондата на сградата. Музеят се разпростира на пет етажа, на площ от 9 800 квадратни метра. Галериите са на три нива, а в сградата има театър с няколко сцени, ресторант и подземна аудитория за събития. Всичко това струда над 121 млн.евро и няколко години прецизен труд. Феноменалната работа на японския архитект включва и възстановяване до блясък на фасадите, покрива и монументалната живопис в долната част на купола. Резултатът е повече от впечатляващ.

Bourse de Commerce е най-новата архитектурна перла на Париж, която очаква ценители на изкуството и туристи от 22 май 2021.

Related Articles

Реконструкцията на Дондуковата градина в Пловдив върви по план

Три фонтана, водна каскада, лапидариум, две детски площадки, осветление, пейки и нова растителност ще има в най-стария парк в града Ремонтът на Дондуковата в Пловдив...

Икономистите на БАН организират научна конференция за прехода към зелена икономика

Институтът за икономически изследвания при БАН организира научна конференция на тема: „Икономическо развитие и политики: реалности и перспективи. Национални и европейски предизвикателства на прехода...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ