5 C
Пловдив
събота, декември 2, 2023

BG строителни компании могат да се включат във възстановяването на Украйна от войната

От европейския Доверителен фонд за солидарност с Украйна да се финансират и доставчици на строителни материали предлага новият предс. на БУИК, Лилия Иванова.

След края на войната българските компании ще имат възможност да се включат в процеса на възстановяване на Украйна. Това съобщи за БТА Лилия Иванова. Тя е новоизбраният председател на Българо-украинската индустриална камара (БУИК) към Българската търговско-промишлена палата.

Това ще може да стане чрез обявената европейска инициатива за създаването на Доверителен фонд за солидарност с Украйна. Според Иванова фондът ще акумулира изключително голям ресурс, към който ще се добавят средства и по линия на други донори. Тя допълни, че се очаква средствата от Фонда да се насочат за възстановяване на икономиката на пострадалата от войната страна, а първата цел вероятно ще е инфраструктурата.

„Това ще е широко поле за изява на наши строителни фирми, както и за доставчици на строителни материали. Тепърва ще трябва да идентифицираме всички възможности, които ще бъдат насочени към Украйна, и дейностите, които ще бъдат финансирани, за да предоставим на бизнеса пълна информация къде може да се включи“, каза още председателят на БУИК.

Според нея вече има запитвания от украински компании, които искат да преместят бизнеса си в България, заедно с наличния си персонал. Правят се проучвания какви са законовите изисквания това да се случи в кратки срокове. При желание за преместване на дейност е важно фирмите да се регистрират в България като пазарен субект или да разкрият свое търговско представителство. Условие за получаване на подкрепа по оперативните програми е украинските фирми да станат търговци по смисъла на българското законодателство, обясни още председателят на БУИК.

Related Articles

Започва строителството на метрото през район „Слатина“

Първа копка на две от новите шест станции на метрото ще бъде направена на 27 ноември в 13:00 часа, срещу зала „Арена София“. Това...

Изследват с томограф дърветата в Пловдив

Маркират опасните за санитарна сеч След снежната буря, която връхлетя Пловдив шест бригади от ОП „Градини и паркове” работят още за отстраняване на падналите дървета....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ