12 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

90% от българите не инвестират, над 73% не спестяват

Само 4% от хората у нас определят, че имат висок стандарт на живот

39% от българите очакват животът им да остане същия и през новата година, докато 32% са по-скоро оптимисти и очакват повишаване на стандарта си на живот. Това сочат данни на „Тренд“ и тяхно национално социологическо проучване по поръчка на Finance Academy.

Статистиката показва, че 90% от българите не инвестират, което поставя България на едно от последните нива по инвестиционна култура в ЕС. 73% от българите не спестяват пари, а мнозинството от хората разчитат единствено на заплата/пенсия, без да получават доходи от други места.

Само 7% от сънародниците ни вярват, че повишаването на данъците ще повиши качеството им на живот, докато 73% твърдят, че подобна политика няма да подобри ситуацията.

Едва 32% очакват повишаване на личния си стандарт през 2024 година. Всеки трети казва, че стандартът му е по-скоро нисък (29%). Само 4% от българите вярват, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

*Проучването е проведено между 1008 лица на възраст над 18 години по метода интервю лице в лице в периода 1-7 декември 2023 г.

Related Articles

Представят резултатите от проекта за нов затвор в с. Самораново

На 29 април представят резултатите по проекта за новия затвор, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново. Той е на стойност около 35 млн....

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ