14 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Кметове от Североизточна България с обща стратегия за бизнес развитие

Кметовете от 6 общини в Североизточна България подписаха съвместна декларация за сътрудничество с призив за по-бързо завършване на автомагистрала “Хемус”, развитие на туризма и общи инвестиции в региона. Домакин на срещата бе кметът на Варна Благомир Коцев. Той представи своята идея за подобряване на свързаността между общините в Североизточна България. Според него, ако тази цел бъде постигната, това ще помогне и за привличането на инвеститори в района. Градоначалникът коментира, че има европейски финансови механизми, пред които може да се кандидатства, но е необходимо проектите да бъдат разработени в партньорство.

Кметовете на Варна, Силистра,Търговище, Разград, Шумен и Добрич се обединиха около идеята за създаването на логистична зона и технологичен хъб край морето, които биха подпомогнали целия район.

Те подписаха обща декларация, в която се казва:

Като отчитаме ресурсите на Североизточния регион и геополитическите обстоятелства; като демонстрираме воля за сътрудничество в полза на икономическото състояние на Североизточна България; като демонстрираме увереност, че обединяването на усилията на общините в региона ще доведе до повишаване стандарта на живот и икономическия просперитет на гражданите се обединяваме върху три основни приоритета и призоваваме за:

Ускоряване на усилията на държавата за довършване на Автомагистрала „Хемус“ и изграждане на международните транспортни коридори.

Обединяване на ресурсите на Североизтока за развитие на туризма.

Интегриране на инвестициите в региона за ускорен икономически напредък, търговска и транспортна свързаност и общи усилия за привличане на европейско и друго финансиране”.

Related Articles

Министър Коритарова: Хаосът в пътното поддържане трябва да бъде спрян!

Строителството на АМ „Хемус“ продължава по инхаус договорите, но значително индексирани„Хаосът трябва да бъде спрян, ремонтите трябва да бъдат планирани. Лошото състояние на пътищата...

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ