25 C
Пловдив
събота, май 18, 2024

Чернобил става един от най-големите вятърни паркове в Европа

Украйна има изготвен план за използване на територията около Чернобилската атомна електроцентрала. Той предвижда зоната, поразена от голямата екокатастрофа, да се превърне в гигантска вятърна централа, която да произвежда зелена енергия.

Германската компания Notus Energy вече е подписала договор с Министерството на околната среда и природните ресурси на Украйна за проучване на перспективата за развитие на вятърна енергия на терените, предвидени за отчуждаване в Чернобил.

Според проучване на немските специалисти районът има потенциал да генерира 1000 мегавата вятърна енергия, достатъчно, за да осигури електричество на около 800 000 домакинства в Киев, на около 150 километра от Чернобил. Ако проектът се осъществи, Чернобил може да се превърне в една от най-големите вятърни ферми в Европа.

Десетилетия след най-зловещата ядрена катастрофа в историята на човечеството атомната електроцентрала е обградена от забранена зона от 2600 квадратни километра, в която почти не се извършва човешка дейност заради радиоактивно замърсяване.

През 2018 г. в близост до разрушения реактор бе открита соларна ферма от 3800 панела, която произвежда енергия за близо 2000 домакинства.

Related Articles

Студентски ландшафтен конкурс за проекти за къмпинг до Вършец

Конкурсът за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира през януари с покана за търсене на терен. Комисията от Лесотехнически университет и Camping.BG разгледа...

Обсъдиха разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“

Необходимите действия във връзка с разширяването на Столичния околовръстен път между бул. „България“ и автомагистрала „Струма“ обсъдиха на среща министърът на регионалното развитие и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ