15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Обсъждат политиката „Европа по-близо до гражданите“на форум в София

И днес продължава работният семинар в рамките на политиката „Европа по-близо до гражданите“, чиито домакин е София.

„В настоящия програмен период 2021-2027 г. има сериозни нововъведения – интегриран подход, който да преодолее фрагментацията в инвестициите, и използването на двуфазно кандидатстване, което да внесе стратегическо мислене на териториално ниво. Всичко това е в рамките на Цел на политика 5 „Европа по-близо до гражданите“. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева на старта на обучителна сесия за управление на проекти. Те ще се изпълняват в рамките на Интегрираните териториални стратегии по програмите за сътрудничество, в които България участва заедно с Турция, Сърбия, Северна Македония и Румъния.

Чрез иновацията интегрирани териториални инвестиции се съчетават предимствата на регионалното планиране „отдолу-нагоре“ и секторната координация „отгоре-надолу“. Пред присъстващите тя представена бе и реформата по отношение на регионалното планиране в България, която започва да се прилага на практика, стъпвайки на опита на страната ни от предходните два програмни периода и вече е отчетена като изпълнена по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ).

Над 50 представители на партньорските национални органи, Съветите за управление на териториалните стратегии и оперативните звена на трансграничните програми участват в обучението. Това е първото по рода си съвместно събитие в рамките на политиката „Европа по-близо до гражданите“ у нас.

Related Articles

Фонд ФЛАГ финансира подготовка на проектни предложения

Фонд ФЛАГ отпуска заеми за подготовка на проекти по програми, финансирани със средства на ЕС, от българското правителство или други международни програми. Допустими кредитоискатели са...

Община Карлово се включва в проекта за водородна долина

Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов обсъди с ректора на Тракийския университет в Стара Загора проф. д-р Добри Ярков участието на Общината в проекта...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ