15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

ЕК ни отпуска €197 милиона за електрически транспорт

Европейската комисия отпуска на България 197 милиона евро за подобряване на електропреносната мрежа в страната. Парите са част от общо 2,4 милиарда евро за 7 страни членки за ускоряване на прехода им към незамърсяваща икономика.

Средствата трябва да бъдат насочени към увеличаване на електрическия транспорт у нас, както и за осигуряване на възможности за съхранение на ток. ЕК очаква България да намали въглеродното замърсяване при производството на ток и да го децентрализира.

От Брюксел изтъкват, че подобни инвестиции ще допринесат за намаляване на зависимостта от внасяните от Русия изкопаеми горива. Отпуснатите средства са осигурени от приходите по европейската схема за търговия с емисии (СТЕ).

Related Articles

Обсъдиха разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“

Необходимите действия във връзка с разширяването на Столичния околовръстен път между бул. „България“ и автомагистрала „Струма“ обсъдиха на среща министърът на регионалното развитие и...

Без хипермаркети и шумни заведения в жилищни сгради

Пуснаха нова наредба за обществено обсъждане Нова наредба за устройството на урбанизираните територии предвижда какви точно търговски обекти могат да се откриват в жилищни сгради....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ