15 C
Пловдив
вторник, април 30, 2024

Строителните предприемачи у нас са предпазливи към стартирането на нови жилищни проекти

Компаниите за жилищно строителство у нас са останали предпазливи към стартирането на нови проекти и през първото тримесечие на тази година, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

Между януари и март е започнало строителството на 1272 жилищни сгради с 6597 жилища в тях и обща разгъната застроена площ от 778 614 кв. м. Спрямо предходното тримесечие започнатите жилищни сгради се увеличават с 1,6%, а общата им площ също е нагоре с 2,4%, но жилищата в тях намаляват с 0,5%.

На годишна база започнатите нови жилищни сгради през първото тримесечие се увеличават с 0,2 на сто, но жилищата в тях намаляват с 13,8%, както и общата им застроена площ – с 1,2%.

София е лидер по новозапочнато жилищно строителство у нас с близо 316 хил. кв. м, а Варна е единственият друг град в страната, в който жилищата със стартирало строителство са с обща площ над 100 хил. кв. м за тримесечие. Третото място е за Пловдив с близо 90 хил. кв. м. Активно се строи и в Бургас с близо 82 хил. кв. м новозапочнати жилища през първото тримесечие.

Още по-осезаемо е забавянето в бъдещите намерения за строителство, става ясно от данните на НСИ за издадените разрешения за строеж. Между януари и март те са за 1748 жилищни сгради с 8619 жилища в тях и РЗП от 975 149 кв. м.

Related Articles

Изградиха „Зелен коридор на здравето“ в столичен квартал

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта на проекта е да насърчи...

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ