15 C
Пловдив
вторник, април 30, 2024

Тестват новите станции за качеството на въздуха в Казанлък

Започва тестване на работата на новозакупените три измервателни станции на качеството на въздуха в Казанлък и региона. Съоръженията са монтирани на сградата на Общината, на кметството в село Голямо Дряново и до язовир „Копринка“.

Кметът Галина Стоянова, съвместно със заинтересования местен бизнес, предприе мерки за закупуването им във връзка с инвестиционното намерение за разширяване на инсталацията на „Кастамону България“АД и големия обществен интерес.

Станциите дават възможност за отчитане на качеството на въздуха: фини прахови частици, атмосферно налягане, влажност, температура, замърсявания. Специално е включено и съдържание на формалдехид и др. в реално време, което при опасност ще позволи на местната власт да предприеме необходимите мерки своевременно.

Първите регистрирани данни отчитат, че въздухът в региона е чист и в норма, много под допустимите норми, според международните стандарти. Станциите са сертифицирани по най-тежките международни процедури, с швейцарски датчици и са изключително прецизни. Предоставяната информация е с възможно най-добрите данни за моментната ситуация.

Допълнително ще бъде дадена възможност информацията да бъде следена в реално време и през сайта на Община Казанлък.

Производителите на станциите имат монтирани около 3 000 съоръжения в цяла Европа.

Новите придобивки струват около 20 000 лева и са закупени със средства, дарени от местния бизнес.

Related Articles

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...

Проф. д-р арх. Тодор Булев представя „София – град на мечтите“ в изложба

В изложбата „София – град на мечтите” проф. д-р арх. Тодор Булев показва своите вече повече от 50-годишни творчески търсения (1974-2024) за градската среда,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ