18 C
Пловдив
петък, май 17, 2024

Стартира приемът на проектни предложения по Програма УРБАКТ IV 2021-2027

Градове от 34 държави в ЕС с достъп до 80 млн. евро по мярка „Мрежи за съвместно планиране“

Обявиха първата покана за набиране на проектни предложения по Програма УРБАКТ IV 2021-2027 г., която за България се управлява от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

До края на месец март местни власти могат да подават предложения по мярката „Мрежи за съвместно планиране“. Целта ѝ е създаването на мрежи с участието на местни власти и техните партньори от Европа. Поканата е насочена предимно към градските администрации, които желаят да работят с други европейски градове за разработване и изпълнение на интегрирани планове за действие в отговор на споделени местни предизвикателства.

Допустими за участие са градовете и други публични органи от 27-те държави-членки на ЕС, партньорските държави Норвегия и Швейцария, както и страните, които се възползват от Инструмента за предприсъединителна помощ – Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Северна Македония и Сърбия. Програмата обхваща цялата територия на участващите страни и е отворена за градове от всякакъв размер.

УРБАКТ конкретно подкрепя градските власти от ниво квартал до функционална градска зона в зависимост от обхванатата тема и въздействието, което може да бъде оказано. Това включва връзки между градовете и селските райони и трансгранични функционални градски зони.

Общият бюджет на Програма УРБАКТ IV за периода 2021-2027 г. е в размер на близо 106 млн. евро, от които почти 80 млн. евро е съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), 23 млн. евро е национално съфинансиране от държавите – членки по програмата, а 3 млн. евро се осигуряват от Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП).

ЗА БЪЛГАРИЯ

За нашата страна кандидатите за участие от Югозападния район за планиране ще могат да получат от ЕФРР 70 % от стойността на проекта. За останалите райони е предвидено финансиране в размер на 80 на сто. Министерство на регионалното развитие и благоустройството като Национален орган по програмата осигурява 15 % национално съфинансиране.

Подробна информация за покана и условията за участие може да намерите на страницата на програмата: https://urbact.eu/get-involved, включително и обобщена инфо-графика за поканата на български език.

Крайният срок за кандидатстване е 15:00 часа на 31 март 2023 г.

Related Articles

Програма „Европа” 2024 е отворена за кандидатстване до 10 юни

Програма „Европа” на Столична община стартира за шестнадесета поредна година. През 2024 г. водещият ѝ принцип отново е свързан с подпомагане на сътрудничеството между...

Фонд ФЛАГ финансира подготовка на проектни предложения

Фонд ФЛАГ отпуска заеми за подготовка на проекти по програми, финансирани със средства на ЕС, от българското правителство или други международни програми. Допустими кредитоискатели са...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ