22 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

КСБ сезира институциите за възможна спекула с цената на цимента

Строителният материал е поскъпнал със 70% от ноември 2021 г.

Камарата на строителите в България (КСБ) сезира министър-председателя Гълъб Донев, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите за неоснователно завишение на цената на цимента и настоява за проверка за спекула. Строителни компании са сигнализирали браншовата организация за безпрецедентно увеличение на стойността му с нови 24 лв. на тон от началото на март 2023 г., за което „не може да се твърди, че е вследствие на динамични пазарни процеси“. Така от ноември 2021 г. повишението в цената на цимента е 84 лева на тон или 70%.

КСБ настоява институциите по компетентност да извършат проверки на пазарите за спекула при цените на цимента и производните му продукти, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи влияние върху пазара у нас, както и да бъдат наложени санкции на нелоялните търговци.

„До момента строителните компании считаха цените на цимента за основателно повишени вследствие на нормални икономически процеси, свързани с високото ниво на инфлация. Това е всеобщо известен факт и необходимостта от отчитането му бе отразено и в последните изменения и допълнения на ЗОП. След последното информирано увеличение от март 2023 г. обаче, с което цените на цимента се вдигат с нови 24 лева за тон, не считаме за основателни посочените причини за повишени производствени и логистични разходи. През последните месеци се наблюдава стабилизиране на пазара и устойчивост на цените на природния газ и ел. енергията, които са основен разход за производството на цимент“, се казва в писмото.

Според КСБ търговската надценка на цимента е прекомерно висока и е налице нелоялна търговска практика, която оказва неблагоприятно влияние на строителните компании в изпълнението на вече сключени договори за строителство по обществени поръчки, както и натоварва допълнително държавния бюджет в условията на частична индексация и липсващи единни правила за прилагане на методиката за нея по договорите с публични възложители. Застрашава се също приносът на строителния сектор върху икономическото възстановяване на страната и се оскъпява процесът на финансиране на строително-монтажни работи.

Целият текст на писмото – в следния линк:

https://ksb.bg/wp-content/uploads/2023/02/20230223134219.pdf

Related Articles

Изградиха „Зелен коридор на здравето“ в столичен квартал

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта на проекта е да насърчи...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ