18 C
Пловдив
сряда, май 1, 2024

Доброволци в коледни костюми ще чистят морските плажове

За пета поредна година десетки доброволци от цялата страна ще се включат в екологичната кампания “Чистата Коледа”. Ентусиастите този път са набелязали два черноморски плажа, където ще направят уборка на отпадъците и ще фокусират общественото внимание върху проблемите със замърсяването на Черно Море и през есенно-зимния празничен сезон.

Превърнала се вече в традиция, инициативата “Чистата Коледа” за първи път ще има две събитийни дати – традиционният 26 декември, на който доброволците ще почистят територията на обичания плаж Аркутино край Приморско, както и 28 декември, когато ще се насочат към не по-малко красивия плаж Камчийски пясъци край Варна.

Тази година “Чистата Коледа” ще премине под мотото ”Морето не е за една ваканция”. Инициативата стартира през 2018 година, като през петте години на осъществяването си, се превърна в едно от любимите и най-силно посещавани коледни мероприятия с екологична насоченост в България. Всяка година доброволците, които имат отношение към морето и опазването му, събират отпадъци с приблизително тегло половин тон. До този момент, в резултат на почистванията са събрани общо 2000 кг пластмасови отпадъци. Доброволците взели участие в кампанията са над 150 човека от цяла България.

това са места и за спорт, отдих, социален живот и трябва да ги пазим чисти. Чистотата на морето е свързана пряко с нашето здраве и това на нашите близки.”

Related Articles

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ