17 C
Пловдив
вторник, април 30, 2024

Интересна локация: Националният музей на архитектурата

Интересно и атрактивно място за посещение във Велико Търново е Националният музей на архитектурата. Той е със сравнително кратка биография – създаден е през 1978 година.

За основа на сбирките му служат многобройните гипсови макети на ценни историко-архитектурни паметници, дело на търновлията Леон Филипов (1880-1968), посветил им целия си живот. По-нататъшната работа по попълването на музея е на група научни работници и е свързана главно с един от аспектите на всяка музейна дейност – събирането и подреждането на фонда. Той към днешна дата съдържа около 13 хиляди единици – чертежи, скици, документи, снимки, филми, негативи, архиви, макети.

Библиотеката на Националния музей на архитектурата във Велико Търново наброява около 5 хил. тома специализирана литература и периодика и също представлява интерес, освен за професионалистите, но и за изкушените от строителство, стилове, интериор и екстериор.

Related Articles

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...

АПИ с проект за основен ремонт на над 16 км от пътя Етрополе – Златица

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с проект за реконструкция на над 16 км от път II-37 Етрополе - Златица по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ