16 C
Пловдив
събота, май 18, 2024

Габрово организира състезание за промяна на централния квартал „Шести участък“

Община Габрово и „Студио Комплект“ – София организират онлайн хакатон, който ще се проведе от 23 до 25 февруари 2021 г. изцяло виртуално.

Събитието е част от международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CINEMA), финансиран по Програма за транснационално сътрудничество „Интеррег Дунав“ 2014-2020 г. То цели да намери решения, които да подпомогнат развитието на търговията на дребно и малкия бизнес в габровския квартал „Шести участък“. Изборът на място не е случаен – районът е пилотна локация по проекта.

Хакатонът ще събере участници с разнообразен профил, опит и умения. Те ще работят за съживяването на икономическия, културния и туристическия потенциал на квартала. Ключово за процеса ще бъде използването на иновативния капацитет на творческите индустрии.

Организаторите отправят покана за участие към иноватори, предприемачи, урбанисти, представители на креативните индустрии, граждани и други заинтересовани лица. С идеите си те могат да допринесат габровският централен квартал отново да стане атрактивна притегателна точка на града. Пилотната локация е първият търговски, административен, образователен и духовен център на Габрово, оказал влияние върху живота на местната общност от XVIII век до днес.

В рамките на три дни участниците в хакатона, разпределени в няколко отбора, ще подготвят конкретни предложения. Те ще работят по предизвикателството „Подкрепа за съществуващия бизнес в „Шести участък“ и привличане на нов чрез креативните индустрии“.

Към него трябва да включат следните аспекти: подобряване на цялостното усещане за квартала (визуална идентичност, градски мебели, стени, пространства, осмисляне на празни сгради или части от тях, културни и творчески събития); създаване на активна общност за устойчиво развитие на локацията и постигане основната цел на предизвикателството в условията на Ковид-19.

Отборите ще бъдат съветвани от ментори с опит в областта на маркетинга, бизнеса, творческите индустрии и развитието на градска среда. Участниците ще имат възможност да организират сами дейността си след старта на събитието, като уточнят каналите, по които да работят.

Всички идеи, както и техните създатели, ще бъдат публично оповестени. Най-доброто предложение ще получи професионално бизнес и маркетинг консултиране в периода март – юни 2021 г., за да се подкрепи неговата реализация.

Предложенията ще бъдат оценявани по следните критерии: въздействие върху търговците на дребно, малкия бизнес, жители и посетители; цялостно усещане за повишаване атрактивността на квартала; изпълнимост и устойчивост на идеята. Специално жури ще обяви отбора победител в 19:00 часа на 25 февруари 2021 г.

 

Related Articles

Обсъдиха разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“

Необходимите действия във връзка с разширяването на Столичния околовръстен път между бул. „България“ и автомагистрала „Струма“ обсъдиха на среща министърът на регионалното развитие и...

Фонд ФЛАГ финансира подготовка на проектни предложения

Фонд ФЛАГ отпуска заеми за подготовка на проекти по програми, финансирани със средства на ЕС, от българското правителство или други международни програми. Допустими кредитоискатели са...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ