15 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Внедряват първата у нас интелигентна транспортна система на АМ „Тракия”

Позитивни новини за развитие на транспортната мрежа у нас идват от започналата XIII-а Национална конференция по транспортна инфраструктура с международно участие.

Инж. Иван Досев, член на УС на АПИ анонсира, че в България предстои да бъде внедрена за първи път интелигентна транспортна система на АМ „Тракия”. Това ще стане при тунел Траянови врата. Инвестицията е за 7 милиона лева, а срокът на изпълнение е 2022 г.

Основните елементи на системата включват монтиране на подвижни бариери, които при пътен инцидент без човешка намеса да пренасочат движението в едната или другата тръба на тунела. Целта е избягване на други инциденти и адекватна реакция в кратко време. Също така ще бъдат монтирани 20 интелигентни табели, които да дават информация на водачите за възникнали пътно-транспортни произшествия по трасето на АМ „Тракия” или други необичайни ситуации на пътя с навременна информация за обходни маршрути.

Предстои да бъдат монтирани и сензори за тежестта на автомобилите, за да се идентифицират своевременно претоварените моторно-превозни средства. Интелигентни транспортни системи ще бъдат монтирани на АМ „Струма” и АМ „Европа”, както и на другите автомагистрали в страната.

Related Articles

200 млн. лв. за саниране на блокове в засегнатите от енергийния преход региони

Близо 200 млн. лв. от управляваната от МРРБ Програма „Развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. ще бъдат инвестирани в енергийна ефективност на многофамилни...

Започва ремонт на един от натоварените пътни участъци в Ямболско

Аварийно- възстановителен ремонт започва на един от натоварените пътни участъци в Ямболско. До средата на юни ще бъдат извършени кърпежи по пътя между селата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ