20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

90% от българите не инвестират, над 73% не спестяват

Само 4% от хората у нас определят, че имат висок стандарт на живот

39% от българите очакват животът им да остане същия и през новата година, докато 32% са по-скоро оптимисти и очакват повишаване на стандарта си на живот. Това сочат данни на „Тренд“ и тяхно национално социологическо проучване по поръчка на Finance Academy.

Статистиката показва, че 90% от българите не инвестират, което поставя България на едно от последните нива по инвестиционна култура в ЕС. 73% от българите не спестяват пари, а мнозинството от хората разчитат единствено на заплата/пенсия, без да получават доходи от други места.

Само 7% от сънародниците ни вярват, че повишаването на данъците ще повиши качеството им на живот, докато 73% твърдят, че подобна политика няма да подобри ситуацията.

Едва 32% очакват повишаване на личния си стандарт през 2024 година. Всеки трети казва, че стандартът му е по-скоро нисък (29%). Само 4% от българите вярват, че имат по-скоро висок стандарт на живот.

*Проучването е проведено между 1008 лица на възраст над 18 години по метода интервю лице в лице в периода 1-7 декември 2023 г.

Related Articles

Обсъждат финално проектите от конкурса за реновиране на зала 1 в Дома на архитекта в София

Съюзът на архитектите в България провежда конкурс за концепция за художествено-пространствено оформление на зала 1 в Централния дом на архитекта на ул. "Кракра" 11...

Откриха паметник на Хитър Петър и Настрадин Ходжа в Момчилград

Скулптури на популярните герои от народните приказки Хитър Петър и Настрадин Ходжа беше открит в центъра на Момчилград. Идеята за създаване на скулптурите е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ