19 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

9 страни от Европа с декларация за завършване на инфраструктурни обекти

Девет страни от Европа подписаха Декларация за предприемане на действия на европейско ниво за завършване на инфраструктурни обекти. Това са България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Словакия и Румъния.

Споразумението се сключи в рамките на заседанието на Съвета на Европейския съюз по транспорт, телекомуникации и енергетика. Събитието във формат „Транспорт“ и “Телекомуникации“ продължава и днес, в Люксембург.

Изпълнителите на важни инфраструктурни проекти са изправени пред трудности, вследствие на пандемията и войната.

Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Владимир Върбанов подписа от името на България документа. Чрез него се установява, че породената от КОВИД-19 и войната в Украйна кризисна ситуация е довела до рязко покачване на цените на горивата, енергията и строителните материали. Затруднила е веригите за доставки и е лишила пазара от ценната работна ръка от Украйна. Това поставя изпълнителите на инфраструктурни обекти пред трудности за завършване на проектите навреме и в рамките на договорения бюджет.

Решенията на тези предизвикателства ще се намерят в ревизиране на инвестиционните планове.

А така също и в удължаване на срока за изпълнение на проекти, съфинансирани по структурни фондове на ЕС; увеличение на средствата за транспортни програми и възможност за адаптиране на сключени договори за съфинансиране на ЕС към изменилата се ситуация.

Related Articles

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...

Сливен с новоизградена улица

Изграждането на новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ е към приключване, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Остават довършителни работи и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ