28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

80% от старите блокове у нас нямат надеждна мълниезащита

Увеличават се пораженията в следствие на завишената гръмотевичната активност в страната. Само за последните 4-5 години тя е нараснала 3-4 пъти, сочи статистиката. Летните месеци бележат най-голям ръст на гръмотевични бури и мълнии.

От 2010 година у нас има наредба за мълниите, която регламентира каква мълниезащита трябва да имат сградите. Тя обаче касае най-вече новостроящите жилища и обекти, които предстои да бъдат въведени в експлоатация. Проблемът е основно за строените преди десетилетия сгради. Според специалисти около 80% от тях – основно жилищни блокове, нямат мълниезащита. Тогава, когато са построени блоковете и кооперациите те са имали съответния вид гръмоотводи и съоръжения, пазещи от мълнии. Но, с последващи във времето ремонти на покривните конструкции, те са премахнати.

Друг проблем е, че за да се пестят средства от инвеститорите част от мълниезащитите не са изготвени от професионалисти и не отговарят на изискванията надеждно да защитават жилищата. Всичко това крие рискове от поражения на сградния фонд у нас. За вече построени блокове отговорността за мълниезащитата на сградата е не на отделния собственик на апартамента, а на председателя на етажната собственост.

Related Articles

250 млн. лева за жп сектора са пренасочени към други проекти

Над 250 млн. лева от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“, които са за железопътни проекти, вече са пренасочени към други видове транспорт. Взехме това...

Нови 42 обекта в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

42 нови обекта на световното наследство бяха обявени от ЮНЕСКО на среща в Рияд, Саудитска Арабия. Сред новите локации са 33 археологически обекта и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ