19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

8 ноември: Честваме Световния ден на урбанизма

Световният ден на урбанизма, познат още като „Световен ден на градоустройството“, се отбелязва на 8 ноември по света. Идеята на честването е да се отличи и популяризира ролята на планирането в създаването на подходящи за живеене ареали и общности.

Денят на урбанизма е учреден от Международното дружество на градските и регионалните планери. Браншовата общност е основана през 1949 г. от професор Карлос Мария Дела Паолера от Университета в Буенос Айрес. Усилията му са били да привлече внимание и да провокира обществения и професионалния интерес към планирането.

Денят е повод да се погледне на градоустройственото планиране от глобална гледна точка,  да се акцентира на въздействието на развитието на градовете върху околната среда.

Думата урбанизъм описва как жителите на градските райони взаимодействат със застроената среда. А основният фокус на градското планиране е да направи средата благоприятна за нейните жители. Градоустройството също така е синоним на понятието за подредено развитие.

Related Articles

Спортното министерство осигурява средства за ремонт за спортни училища в страната

Министерството на спорта осигури 15,6 милиона лева за ремонт в държавните спортни училища. Те се нуждаят от финансова подкрепа, за да обезпечат нормален учебен...

100 нови електрически велосипеда са на разположение на бургазлии

Община Бургас закупи 100 електрически велосипеда, които могат да бъдат използвани на територията на града. Те са с олекотена алуминиева конструкция, което ги прави...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ