36 C
Пловдив
събота, юли 13, 2024

8 ноември: Честваме Световния ден на урбанизма

Световният ден на урбанизма, познат още като „Световен ден на градоустройството“, се отбелязва на 8 ноември по света. Идеята на честването е да се отличи и популяризира ролята на планирането в създаването на подходящи за живеене ареали и общности.

Денят на урбанизма е учреден от Международното дружество на градските и регионалните планери. Браншовата общност е основана през 1949 г. от професор Карлос Мария Дела Паолера от Университета в Буенос Айрес. Усилията му са били да привлече внимание и да провокира обществения и професионалния интерес към планирането.

Денят е повод да се погледне на градоустройственото планиране от глобална гледна точка,  да се акцентира на въздействието на развитието на градовете върху околната среда.

Думата урбанизъм описва как жителите на градските райони взаимодействат със застроената среда. А основният фокус на градското планиране е да направи средата благоприятна за нейните жители. Градоустройството също така е синоним на понятието за подредено развитие.

Related Articles

Транспорт: МРРБ и АПИ работят за свързаност между север и юг в страната

До началото на септември ще бъдат обявени обществени поръчки за инженеринг и строителен надзор за участъка Бяла – Велико Търново, който е третата част...

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ