23 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

8 ноември: Честваме Световния ден на урбанизма

Световният ден на урбанизма, познат още като „Световен ден на градоустройството“, се отбелязва на 8 ноември по света. Идеята на честването е да се отличи и популяризира ролята на планирането в създаването на подходящи за живеене ареали и общности.

Денят на урбанизма е учреден от Международното дружество на градските и регионалните планери. Браншовата общност е основана през 1949 г. от професор Карлос Мария Дела Паолера от Университета в Буенос Айрес. Усилията му са били да привлече внимание и да провокира обществения и професионалния интерес към планирането.

Денят е повод да се погледне на градоустройственото планиране от глобална гледна точка,  да се акцентира на въздействието на развитието на градовете върху околната среда.

Думата урбанизъм описва как жителите на градските райони взаимодействат със застроената среда. А основният фокус на градското планиране е да направи средата благоприятна за нейните жители. Градоустройството също така е синоним на понятието за подредено развитие.

Related Articles

Пилотно: Велико Търново стартира проект за всеобхватно управление на битовите отпадъци

Град Дебелец ще е първият в България с новата система Пилотен проект за цялостно и всеобхватно управление на битовите отпадъци стартира Община Велико Търново заедно...

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ