29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

8 ноември – Национален ден на обновяването в България

Национален ден на обновяването ще се проведе за трета поредна година на 08.11.2022 г., информират от БАИС. Събитието ще бъде в хибриден формат – от 14.00 ч. в зала 1.5 на Камара на Строителите в България, ул. „Михаил Тенев“ № 6 и онлайн посредством платформата Microsoft Teams.

Конференцията се организира от името на сдружение „Да обновим България“ (Renovate Bulgaria), национален партньор на европейската кампания „Renovate Europe”, чиято основна цел е намаляване на потреблението на енергия на сградния фонд в Европейския съюз с 80% до 2050 г.

„Да обновим България“ (Renovate Bulgaria) обединява организации, заинтересовани от устойчивото развитие на енергийно ефективното обновяване на сградния фонд в Република България за постигането на заложените на европейско ниво цели. Мотото на организацията е „Най-евтината и чиста енергия е спестената енергия“. Основните цели на Renovate Bulgaria са постигане на високо енергийно ефективен и декарбонизиран сграден фонд до 2050 г. Създаване на стабилна среда за вземане на инвестиционни решения и възможност на потребителите и предприятията да правят по-информиран избор за пестене на енергия и средства чрез ЕЕ обновяване на сградния фонд.

Целта на ежегодно провеждания (от 2020 г.) „Ден на обновяването“ е да популяризира в обществото и пред политическото ръководство на България необходимостта от ускоряване и задълбочаване на процеса на енергийно ефективно обновяване на сградния фонд като най-устойчивото решение за постигане на стратегическите цели за намаляване на потреблението на енергия и преодоляване на опасностите от енергийна бедност и загуба на конкурентоспособност на българската индустрия.

ПРОГРАМА:

14:00 – 14:30 – Откриване и обръщения

  • инж. Йордан Николов – Изпълнителен директор на БАИС
  • Урсула фон дер Лайен – Председател на Европейската комисия
  • Адриан Джойс – Директор на Renovate Europe Campaign
  • Радан Кънев – депутат от Европейския парламент и докладчик по Директивата за енергийните характеристики на сградите
  • Атанас Пеканов – Заместник министър-председател по управление на европейските средства (поканен)

– Арх. Иван Шишков – Министър на регионалното развитие и благоустройството (поканен)

  • Ивайло Алексиев – Изпълнителен директор на АУЕР

14:30 – 14:40 – ОСНОВНИ ТЕМИ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ДЕН НА ОБНОВЯВАНЕТО 27.10.22 г.

14:40 – 14:50 – СПОДЕЛЯНЕ НА ОПИТ ОТ ПРОЦЕСА НА ОБНОВЯВАНЕ ОТ СЛОВАКИЯ (представител на партньора на Renovate Europe за Словакия)

14:50 – 15:10 – ПРЕДСТАВЯНЕ НА ДОКЛАД, ИЗГОТВЕН ОТ ЕКИП НА СВЕТОВНАТА БАНКА ЗА ТЕХНИЧЕСКА ПОМОЩ ЗА ПОДКРЕПА НА ВЪЛНАТА НА ОБНОВЯВАНЕ

15:10 – 15:30 – ПРОЕКТ „SHEERenov“ – РЕЗУЛТАТИ И ПРЕПОРЪКИ, Цвета Наньова – изпълнителен директор на БАКК АД

15:30 – 15:50 – СТАНОВИЩЕ НА „ДА ОБНОВИМ БЪЛГАРИЯ“ ПО НАСОКИТЕ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ПО ПРОГРАМИ 9а и 9б от НПВУ, инж. Йордан Николов – изпълнителен директор на БАИС.

15:50 – 16:10 -ОБУЧЕНИЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ПРОЦЕСА НА ЕНЕРГИЙНО ЕФЕКТИВНОТО ОБНОВЯВАНЕ НА СГРАДНИЯ ФОНД – ПРОЕКТАНТИ, ИЗПЪЛНИТЕЛИ, ОЦЕНИТЕЛИ, СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ПОСРЕДНИЦИ, д-р Драгомир Цанев – изпълнителен директор на ЕнЕфект

16:10 – 16:45 – Дискусия – кръгла маса на тема: „КАК ДА УСКОРИМ ЕНЕРГИЙНО ЕФЕКТИВНОТО ОБНОВЯВАНЕ НА СГРАДНИЯ ФОНД“

16:45 – ЗАКРИВАНЕ

Related Articles

Въвеждат обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

Във връзка с предстоящото затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с кметове и...

Нощ на индустрията в Стара Загора среща работодатели и младежи

Нощ на индустрията предстои в Стара Загора. Първото по рода си събитие цели да осигури директна връзка между работодателите и всички желаещи да се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ