10 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

5000 частни имота стоят в паркове и градинки в София

Експерти на общинското предприятие „Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота в столицата, които попадат в паркове, градини или бъдещи зелени зони. Повечето са в Южния и в Западния парк, както и в предвидени зелени пространства, коментира пред Радио София директорът на „Софияплан“ Любо Георгиев.

Това не е странно, учудващото е, че толкова време те не са отчуждавани и остават частни.“, обясни той. Георгиев допълни, че макар и частни, терените в парковете са защитени от закона, в смисъл там площите не могат да бъдат преустроени на нищо друго (с друг статут). Собствениците не могат да строят, да отдават терена под наем и де факто не използват имотите си за частни нужди, но плащат данък.

За да се отчужди част въпросните частни имоти – по груби сметки – ще са нужни около 2 млрд. лева, което е непосилно за столичния бюджет. Затова експертите смятат, че трябва да се търсят други способи за компенсиране на собствениците на частните имоти в парковете.

Related Articles

НАП напомня: Българите с имоти в чужбина да ги декларират до 30 април

Националната агенция за приходите напомня на българските граждани, които притежават имоти в чужбина, че са задължени да ги декларират в годишната данъчна декларация за...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ