15 C
Пловдив
понеделник, февруари 26, 2024

5000 частни имота стоят в паркове и градинки в София

Експерти на общинското предприятие „Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота в столицата, които попадат в паркове, градини или бъдещи зелени зони. Повечето са в Южния и в Западния парк, както и в предвидени зелени пространства, коментира пред Радио София директорът на „Софияплан“ Любо Георгиев.

Това не е странно, учудващото е, че толкова време те не са отчуждавани и остават частни.“, обясни той. Георгиев допълни, че макар и частни, терените в парковете са защитени от закона, в смисъл там площите не могат да бъдат преустроени на нищо друго (с друг статут). Собствениците не могат да строят, да отдават терена под наем и де факто не използват имотите си за частни нужди, но плащат данък.

За да се отчужди част въпросните частни имоти – по груби сметки – ще са нужни около 2 млрд. лева, което е непосилно за столичния бюджет. Затова експертите смятат, че трябва да се търсят други способи за компенсиране на собствениците на частните имоти в парковете.

Related Articles

Сливат НАП и Митниците в единна приходна агенция

Министерството на финансите започва работа по създаване на единна приходна агенция. Предвижда се тя да обедини Националната агенция за приходите и Агенция "Митници". Във връзка...

Кметът на Свищов с книга за драматични моменти от историята на града

Описва пораженията от земетресението във Вранча през 1977 и отражението му върху архитектурата и хората Пораженията от опустошителното земетресение във Вранча върху архитектурата и развитието...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ