17 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

5000 частни имота стоят в паркове и градинки в София

Експерти на общинското предприятие „Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота в столицата, които попадат в паркове, градини или бъдещи зелени зони. Повечето са в Южния и в Западния парк, както и в предвидени зелени пространства, коментира пред Радио София директорът на „Софияплан“ Любо Георгиев.

Това не е странно, учудващото е, че толкова време те не са отчуждавани и остават частни.“, обясни той. Георгиев допълни, че макар и частни, терените в парковете са защитени от закона, в смисъл там площите не могат да бъдат преустроени на нищо друго (с друг статут). Собствениците не могат да строят, да отдават терена под наем и де факто не използват имотите си за частни нужди, но плащат данък.

За да се отчужди част въпросните частни имоти – по груби сметки – ще са нужни около 2 млрд. лева, което е непосилно за столичния бюджет. Затова експертите смятат, че трябва да се търсят други способи за компенсиране на собствениците на частните имоти в парковете.

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ