27 C
Пловдив
петък, юни 14, 2024

5000 частни имота стоят в паркове и градинки в София

Експерти на общинското предприятие „Софияплан“ са идентифицирали 5000 частни имота в столицата, които попадат в паркове, градини или бъдещи зелени зони. Повечето са в Южния и в Западния парк, както и в предвидени зелени пространства, коментира пред Радио София директорът на „Софияплан“ Любо Георгиев.

Това не е странно, учудващото е, че толкова време те не са отчуждавани и остават частни.“, обясни той. Георгиев допълни, че макар и частни, терените в парковете са защитени от закона, в смисъл там площите не могат да бъдат преустроени на нищо друго (с друг статут). Собствениците не могат да строят, да отдават терена под наем и де факто не използват имотите си за частни нужди, но плащат данък.

За да се отчужди част въпросните частни имоти – по груби сметки – ще са нужни около 2 млрд. лева, което е непосилно за столичния бюджет. Затова експертите смятат, че трябва да се търсят други способи за компенсиране на собствениците на частните имоти в парковете.

Related Articles

Изграждат нов пешеходен мост над р.Струма в Перник

Започна строителството на новия пешеходен мост над река Струма на ул. "Св. св. Кирил и Методий" при кварталите „Димова махала“ и „Хумни дол“. В...

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ